• woensdag 08 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

EZ-minister: “Surinaamse economie bevindt zich nog steeds in herstelfase” 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Tijdens de voortzetting van de begrotingsdebatten, heeft minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) afgelopen week haar betoog gehouden over de verworvenheden van het ministerie over het dienstjaar 2023 en de beleidsinzichten voor de komende periode. 

“Afgelopen jaar hebben we aanzienlijke prijsstijgingen gezien op basisproducten zoals groente, fruit, brood, graan en andere basisproducten. Deze prijsstijgingen worden veelal toegeschreven aan gestegen exportprijzen in het buitenland, omdat Suriname voornamelijk afhankelijk is van geïmporteerde goederen”, sprak de minister. 

Containerprijzen stijgen met 114 procent 

Door conflicten, waaronder die in Oekraïne en de noodzaak van langere vaarroutes via de Rode Zee, ervaren vrachtschepen

uit China naar Europa gevolgen voor de containerprijzen. “Het is zorgwekkend dat we praten over een stijging van 114 procent, wat aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt voor Suriname”, aldus de minister. 

ECD 

De minister heeft aandacht besteed aan bezorgdheden over het prijsbeleid en de versterking van de Economische Controledienst (ECD). In diverse districten, waaronder Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Marowijne, Brokopondo en Nickerie, voerde de ECD 1.113 winkelcontroles uit. Nacontroles zijn gestart en in 2023 zijn er 966 bedrijfsvergunningen ingediend; 644 zijn afgehandeld en 26 afgewezen.

Binnen de 1.113 controles voerde de ECD 521 onderzoeken naar bedrijfsvergunningen uit in districten zoals Commewijne, Paramaribo, Wanica,

Saramacca en Para, inclusief sectoren als civiele techniek, bouwtechniek, dienstverlening en commercie. Met 21 actieve ECD-medewerkers zijn in één jaar dus 1.113 controles uitgevoerd, waarbij ruim SRD 3.7 miljoen aan boetes is geïnd bij diverse ondernemers.

Parlementariër Ivanildo Plein (NPS) stelde de minister de vraag hoe de consument wordt beschermd wanneer de prijzen van goederen voortdurend stijgen. “Een blik bruine bonen kost bij winkel A SRD 60, terwijl slechts enkele stappen verder bij winkel B hetzelfde blik bruine bonen SRD 80 kost, ondanks hetzelfde merk en specificaties”, zei Plein. 

In antwoord daarop verklaarde de minister, dat de variatie in prijzen te wijten is aan de vastgestelde winstmarge, die schommelt tussen de 20 en 25 procent, waarmee winkeliers kunnen werken. De winkeliers hebben de vrijheid om een winstpercentage te kiezen dat ligt tussen de 10 en 25 procent.

Winstmarge vastgesteld op 25 procent 

“Wilt u de 25 procent hanteren of daaronder dan is dat uw keus, maar we gaan één winstmarge hanteren”, aldus minister Kuldipsingh. De minister benadrukte dat het ministerie zich momenteel intensief inspant voor het bereiken van één winstmarge. Het staatsbesluit wordt spoedig naar de staatsraad gestuurd. Het doel is om landelijk één winstmarge toe te passen, en die wordt vastgesteld op 25 procent. 

NDP-parlementariër Stephen Tsang bracht een kritisch punt naar voren en verzocht de minister om het genomen besluit te herzien. Hij benadrukte het belang van concurrentie in de handel, waarbij winkeliers met elkaar moeten concurreren om onder andere de prijzen te verlagen. Tsang betoogde dat het instellen van één vaste winstmarge zou kunnen resulteren in het feit dat ondernemers niet langer producten naar het binnenland zullen brengen, vanwege de te hoge transportkosten. Hierdoor zouden met name kleine en middelgrote ondernemingen benadeeld worden. 

De minister erkende dat dit concurrentieproblemen kan opleveren, maar benadrukte dat in tijden van crisis beslissingen moeten worden genomen om dergelijke zaken te reguleren.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie