• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME EN INDIA PRATEN OVER GROOTSCHALIGE PRODUCTIE VAN GIERST

| united news | Door: Gierstaanplant

India wil de agrarische samenwerking met Suriname verbeteren door de handel op te voeren, maar ook met bijstand om meer redzaamheid te bevorderen middels de productie van gierst.

De Indiase minister van Landbouw, Narendra Singh Tomar, stelde dit persoonlijk voor aan zijn Surinaamse ambtgenoot Parmamand Sewdien die op werkbezoek bij hem was. De bal ligt nu bij Suriname om de aangeboden hulp te accepteren. Gierst is een vervangingsgewas voor rijst en kan ook verwerkt worden tot meel.

De Indiase export van landbouwgerelateerde goederen naar Suriname bedroeg in de periode 2021-22 USD 4,34 miljoen. Dit is niets ten opzichte van de totale exportwaarde

van USD 450 miljard. Het land wil meer afzet op de Surinaamse markt. Er zijn volgens minister Tomar mogelijkheden om de handel en investeringen te vergroten, vooral in de agro-voedingsverwerking.

India ziet gierst, in dat land meer bekend als Shree Anna, als de ideale oplossing om landen zelfredzaam te maken en de afhankelijkheid van geïmporteerde granen te verminderen. India is bereid om samenwerkingsprojecten starten, indien Suriname groenlicht daartoe geeft.


Het land is ook bereid om landbouwwetenschappers in het kader van de Indiase technische en economische samenwerkingsprogramma’s (ITEC) af te vaardigen om studies uit te voeren naar de teelt van Shree Anna in Suriname.

In het kader van deze vlaggenschipprogramma’s en het ontwikkelingspartnerschap, wil India zich vanaf dit jaar inzetten om, waar nodig, technische assistentie te verlenen aan Suriname. Het gaat om bij te dragen aan capaciteitsopbouw en de ontwikkeling van vaardigheden van menselijke hulpbronnen.

UNITEDNEWS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Gierstaanplant