President Biden verbiedt nieuwe olie- en gasprojecten voor Amerikaanse kust
| waterkant | Door: Redactie
Terwijl Suriname binnenkort van start wil gaan met grootschalige olieboringen, heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag een opmerkelijke stap gezet door nieuwe olie- en gasboringen te verbieden in meer dan 625 miljoen hectare kustwateren in de Verenigde Staten.
Biden benadrukte dat deze beslissing nodig is om de risico’s van olie- en gaswinning te beperken. Volgens hem vormen deze activiteiten onnodige bedreigingen voor het milieu, de volksgezondheid en de economieën van kustgemeenschappen.
De maatregel van Biden staat in schril contrast met de plannen in Suriname, waar olieboringen als een cruciale economische stap worden gezien. Suriname hoopt met de aankomende offshore-olieprojecten een sterke
Met deze beslissing versterkt de VS haar klimaatbeleid en benadrukt het land het belang van milieubescherming, een boodschap die wereldwijd in toenemende mate resonantie vindt.
Om te voorkomen dat Trump -die op 20 januari wordt beëdigd– het boorverbod over twee weken direct kan terugdraaien, heeft Biden gebruikgemaakt van een zeventig jaar oude wet. Deze ‘Outer Continental Shelf Lands Act’ geeft de president het recht om gebieden uit te sluiten van olie- en gasboringen, maar biedt geen mogelijkheid om bestaande uitsluitingen in te trekken.
Ondertussen kijkt Suriname reikhalzend
De eerste olie uit het Gran Morgu-veld wordt begin 2028 verwacht, waarbij gebruik wordt gemaakt van een drijvend productie-, opslag- en afgifteschip dat in staat is om 200.000 vaten olie per dag te verwerken.
| waterkant | Door: Redactie