
ECLAC VERLAAGT GROEIVOORUITZICHTEN 2025 VOOR LATIJNS-AMERIKAANSE EN CARIBISCHE ECONOMIEËN
| united news | Door: Redactie
De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC) heeft haar groeiprognose voor de regio in 2025 neerwaarts bijgesteld naar gemiddeld 2,0%. Dat is vier tienden procentpunt lager dan de raming die in december 2024 werd gepubliceerd.
De aanpassing weerspiegelt de toenemende wereldwijde economische onzekerheid, handelsbelemmeringen en een verslechterd extern klimaat voor opkomende economieën.
Per subregio zijn de aanpassingen aanzienlijk: voor het Caribisch gebied (exclusief Guyana) werd de groei met acht tienden neerwaarts bijgesteld tot 1,8%. Voor Centraal-Amerika en Mexico bedraagt de verwachte groei nu 1,0% (min 0,7 procentpunt), terwijl Zuid-Amerika met 2,5% de minst sterke bijstelling kent (min 0,1 procentpunt).
Volgens
Deze onrust beïnvloedt rentevoeten, aandelenkoersen en het rendement op obligaties, met gevolgen voor kapitaalstromen naar opkomende markten.
Daarnaast veroorzaken de escalerende geoeconomische spanningen risico’s op verstoringen in mondiale productieketens en handelsstromen. Deze factoren leidden ertoe dat niet alleen ECLAC, maar ook instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hun groeiramingen wereldwijd verlaagden. De IMF-vooruitzichten van april voorspellen voor 2025 nu
Voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied betekent dit onder meer een afzwakkende externe vraag, een toename in valutavolatiliteit, en mogelijk grotere externe onevenwichtigheden. Landen zullen waarschijnlijk meer internationale reserves aanhouden als voorzorgsmaatregel, terwijl binnenlandse consumptie, nog steeds de belangrijkste groeimotor, naar verwachting verder zal afnemen in tempo.
Ook investeringen zullen in 2025 minder dynamisch zijn dan eerder voorzien, mede door de terugval in wereldhandel en de toenemende onzekerheid onder investeerders. ECLAC benadrukt dat de regio hiermee opnieuw geconfronteerd wordt met de structurele uitdaging van lage economische groei, een trend die al meer dan tien jaar aanhoudt.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie