• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

E-bikes in Suriname: Wetgeving elektrische voertuigen in de maak

| dagblad suriname | Door: Redactie

Tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee werd de aandacht weer gericht op de import van elektrische voertuigen, zoals de populaire E-bikes en de regelgeving daaromheen. 

Wijzigingsvoorstellen voorbereid 

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, gaf de nodige verklaring tijdens zijn spreekbeurt over het beleid van het ministerie voor het dienstjaar 2024. “Ten aanzien van het gebruik van elektrische voertuigen wordt opgemerkt dat er reeds wijzigingsvoorstellen van de Rijwet 1971, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen en het Rijbesluit 1957 zijn voorbereid”, aldus de minister. Volgens hem zijn deze voorstellen naar de betreffende stakeholders verzonden voor hun bevindingen. 

Dezelfde vereiste E-bikes als bromfietsen?

De minister

benadrukte dat in deze wijzigingsvoorstellen onder andere opgenomen is dat voor zover een elektrische fiets of bromfiets als een rijwiel of een bromfiets wordt aangemerkt, dat de bestuurders van deze voertuigen moeten voldoen aan de vereisten gesteld voor rijwielen of bromfietsen zoals de technische vereisten ten aanzien van hun inrichting. Daarnaast moeten de voertuigen ook voldoen aan onder andere de WAM- verzekering, registratie en keuring. 

Import E-bike niet vergunningplichtig

Rishma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ), ging tijdens deze vergadering ook in op het vraagstuk betreffende de import van de E-Bikes, een vraag die eerder werd gesteld

door de parlementariër Ronny Asabina van de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). 

In reactie hierop verklaarde de minister van EZ, dat de import van E-bikes niet vergunningplichtig is en derhalve regulier via de douane wordt afgehandeld.

Waarom zijn E-bikes zo populair?

Elektrische fietsen, ook wel E-bikes genoemd, worden wereldwijd steeds populairder. De cijfers van de verkoop tonen aan dat er een toenemend aantal kopers kiest voor deze elektrische tweewielers. Mensen vinden E-bikes aantrekkelijk, omdat ze minder moeite nemen dan traditionele fietsen. Dit kan handig zijn voor ouderen of mensen met beperkingen. E-bikes zijn overigens een milieuvriendelijke keuze ten opzichte van auto’s en scooters met verbrandingsmotoren, omdat ze tijdens het rijden geen broeikasgassen produceren. E-bikers zullen uiteindelijk minder betalen voor brandstof, onderhoud en parkeren dan autogebruikers, wat maakt dat velen tegenwoordig voor een E-bike kiezen als vervoermiddel. 

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie