• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

District Para krijgt stiefmoederlijke behandeling: vuilophaal blijft uit 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het district Para kampt met ernstige problemen, aangezien de vuilophaal al bijna een maand heeft stilgezeten. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat ondernemers voor de vuilophaal al zeker een jaar niet zijn uitbetaald. 

De minister van Openbare Werken (OW) heeft recentelijk ingegrepen door enkele pick-ups naar het district te sturen als “eerste hulp”-maatregel om de kritieke situatie aan te pakken en het afval op te halen. Woensdag begon men met de inzameling van afval in het westen van het district, waarbij donderdag de oostelijke gebieden aan de beurt waren. Echter, tot verbazing van de bewoners, zijn de pick-ups

niet verschenen.

De redactie van Dagblad Suriname sprak met de districtscommissaris (dc) van Para, Marlene Joden, die aangaf momenteel in overleg te zijn met de minister van Openbare Werken en de directeur van Openbaar Groen en Afvalbeheer om een oplossing te vinden voor het aanhoudende afvalprobleem in het district.

“Ik dacht dat de pick-ups de hele dag zouden rijden, maar ze hebben slechts twee ritten gedaan”, vertelt de dc. Ze benadrukt, dat de inzet van slechts één pickup niet voldoende is om de grote hoeveelheden afval in het district te verwerken, aangezien het vuil zich al meer dan drie weken heeft opgehoopt.

Bovendien wordt gebruikgemaakt van twee pick-ups van 3 ton in plaats van grote vuilniswagens. 

Het kernprobleem is dat de ondernemer die normaal verantwoordelijk is voor de vuilophaal, nog steeds op zijn betaling wacht. De hervatting van de werkzaamheden hangt af van de ministeries van Openbare Werken en Financiën, die de betalingen moeten vrijgeven. Zodra dit geregeld is, kan de ondernemer zijn werkzaamheden weer oppakken. Deze ondernemer is al jarenlang actief in het district en heeft een goed inzicht in welke gebieden aangepakt moeten worden voor de vuilophaal. Ondertussen probeerden particulieren tegen een vergoeding van SRD 10 per zak afval op te halen, voornamelijk in Rijsdijk. 

“Ik wil een oplossing voor dat het erger wordt”, geeft de districtscommissaris aan. Ze benadrukt ook dat er nu veel regen is, wat de situatie veel erger maakt. Ze merkt op dat het district een stiefmoederlijke behandeling krijgt. Op meerdere plekken in het district hangt een stank door de ophoping van afval. De meeste bewoners zetten hun afval netjes in een bak voor hun huis, maar volgens de DC zijn er ook mensen die hun afval langs de hoofdweg dumpen. Dit leidt tot verdere opstapeling van vuil en versterkt de geurhinder in de omgeving.

Para is een uitgestrekt district met ongeveer 25.000 inwoners. Als elke inwoner dagelijks één kilogram afval produceert, ontstaat er al snel een grote hoeveelheid afval. Het uitblijven van vuilophaal brengt aanzienlijke gezondheids- en milieurisico’s met zich mee. De ophoping van afval trekt ongedierte aan, zoals ratten en insecten, die ziekten kunnen verspreiden. Daarnaast kan het leiden tot bodem- en waterverontreiniging, een verslechterde luchtkwaliteit en een verhoogd risico op branden, wat de leefomgeving ernstig aantast.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie