De reis naar Brokopondo om bewoners van medische zorg te voorzien
| dagblad suriname | Door: Redactie
Drie keer in de week gaat er een huisarts met medisch- en apotheekpersoneel naar het district Brokopondo. Het is een essentiële service voor de inwoners van dit gebied. De dokter werkt nauw samen met de plaatselijke apotheker, die ervoor zorgt dat er voldoende medicijnen beschikbaar zijn voor de patiënten. Dankzij deze samenwerking kunnen de inwoners van Brokopondo toegang krijgen tot de gezondheidszorg die ze nodig hebben.
Tijdens de bezoeken voert het medisch team controles uit, behandelt verschillende aandoeningen en verstrekt medicijnen aan de patiënten. De dokter en haar team nemen de tijd om elke patiënt persoonlijke aandacht te geven en bieden
De inwoners van Brokopondo zijn erg dankbaar voor de regelmatige bezoeken van het medische team en waarderen de inzet en toewijding van de dokter en haar team. Door hun inspanningen hebben veel mensen in Brokopondo toegang gekregen tot medische zorg die ze anders niet zouden hebben gehad.
Zuster Keena E. van de apotheek vertelt aan de redactie Dagblad Suriname: “De bevolking daar vindt het een goed initiatief van het team, omdat het ze financieel ook beter en goedkoper uitkomt. Ook, omdat ze anders dan naar de stad moeten afreizen voor medicatie of naar een ander dorp.
“Het is wel een risico en de reis is wel vermoeiend, maar wij wennen er wel aan. Wat ons meer die motivatie geeft, is om te zien hoe de bewoners zich opstellen naar ons. Gezondheid is een prioriteit. Niemand wil ziek worden en of lijden aan een ziekte. Daarom vind ik dat er meer geïnvesteerd kan worden in de gezondheidssector. Goede afspraken maken en nakomen van de beloften, want met alle geduld doen wij ons werk naar eer en geweten. Daarnaast is het soms wel vervelend voor de patiënten. want als ze een recept krijgen. dan komt het wel voor dat ze moeten betalen voor de medicijnen. En dan is het wel triest. De medicijnen komen wel voor in de klapper van het SZF, maar dan zijn de medicijnen duur ingekocht waardoor de prijs veel hoger ligt voor de gestelde declaratie. Er wordt veel geklaagd, want waarom zijn ze dan verzekerd?”
“Gelukkig zijn wij niet in het verre van het district waar berovingen plaatsvinden. Dat zijn meer de goudplekken. Toch bidden wij voor onze veiligheid. Het is een risico, maar wij zijn dienstverlenend. Het ministerie van Volksgezondheid en andere instanties mogen meer aandacht hieraan schenken. Voor een betere service naar de gemeenschap”, aldus zuster Keena.
CS
| dagblad suriname | Door: Redactie