
Centraal Resocialisatiecentrum biedt nieuwe kansen voor gedetineerden
| cds | Door: Redactie
De opening van het Centraal Resocialisatiecentrum markeert een belangrijke stap in de verbetering van het Surinaamse gevangeniswezen en de resocialisatie van gedetineerden. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) verrichtte de opening op maandag 28 april, samen met Joyce Pane Alfaisi, hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), en Toon Molleman, Divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Nederland. Het centrum is gevestigd aan de Welgedacht A en zal fungeren als het coördinatiepunt voor diverse programma’s die gedetineerden helpen zich voor te bereiden op hun terugkeer naar de samenleving.
Na de officiële opening vertrok
In zijn toespraak benadrukte minister Amoksi de cruciale rol van resocialisatie. “Je zet mensen niet in het gevang om ze daar te laten. We bieden hen een traject aan waarbij ze vaardigheden en begeleiding krijgen om succesvol te re-integreren in de gemeenschap”, zei
Een belangrijk onderdeel van het project was de samenwerking met de Penitentiaire Inrichting Lelystad in Nederland, gefinancierd door het Makandra Fonds. Deze samenwerking heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van professionele programma’s en trainingen voor Surinaamse penitentiaire ambtenaren, en heeft de kennis vergroot op het gebied van resocialisatie. Hoewel het officiële Makandra-project is afgerond, blijft de samenwerking tussen Suriname en Nederland essentieel voor de verdere ontwikkeling van het Surinaamse resocialisatiebeleid.
Tijdens het symposium werden de uitdagingen besproken die ex-gedetineerden ondervinden bij hun terugkeer naar de samenleving. Minister Amoksi wees op de stigma’s die vaak gepaard gaan met het hebben van een strafblad, wat de kansen op werk, huisvesting en sociale relaties bemoeilijkt. Hij benadrukte het belang van een open en ondersteunende houding vanuit de samenleving om ex-gedetineerden een eerlijke kans te geven hun leven weer op te bouwen.Het Nationaal Resocialisatieplan 2025 legt de nadruk op een gezamenlijke aanpak van de overheid, particuliere instellingen en NGO’s. Gedetineerden worden aangemoedigd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun resocialisatie, terwijl de overheid en andere instellingen cruciale ondersteuning bieden door middel van begeleiding en middelen. Minister Amoksi benadrukte de rol van het KPA in het resocialisatieproces. “Het KPA heeft de verplichting om elke gedetineerde te blijven stimuleren in het proces van resocialisatie”, zei hij, wijzend op de belangrijke stappen die het KPA al heeft gezet, zoals het aanbieden van therapieën en gerichte programma’s voor gedetineerden.
| cds | Door: Redactie