• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Caricomleiders en Cuba bespreken uitdagingen

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi in een onderonsje met de premier van Guyana, Mark Phillips. (Foto: Kabinet van de President)

De delegatieleiders van Caricom en de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez hebben in de marge van de G77+China-top zaterdag een ontmoeting met elkaar gehad in Havana. Diverse belangrijke, mondiale en regionale kwesties werden daarbij besproken. Onder andere klimaatverandering, klimaatfinanciering en de

hervormingen van multilaterale instituties.

President Chan Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hebben geparticipeerd aan de besprekingen. De Cuba en Caricom leiders zijn het eens dat een rechtvaardiger systeem noodzakelijk is, waarbij de stem van de ontwikkelingslanden niet genegeerd moet worden, bericht de Communicatiedienst Suriname. 

Aangegeven is de noodzaak om de bestaande relatie diepgaand te evalueren en te hervormen. Hierbij denkt men onder andere aan hervormingen bij de VN Veiligheidsraad, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Daarbij moet gelijkheid en respect centraal staan. 

Voorts zijn de regeringsleiders van de Caricom solidair met Cuba en

zien het land als een cruciale partner om vraagstukken in de regio op te lossen. De jarenlange embargo op Cuba door de Verenigde Staten van Amerika moet zo spoedig mogelijk opgeheven worden. 

De Caricom en Cuba zullen de samenwerkingsgebieden uitbreiden en de bestaande samenwerking verder intensiveren. De partnerschap is constant gebleven ondanks de steeds veranderende politieke, sociale, economische en ecologische contexten.

| starnieuws | Door: Redactie