• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CARIBISCHE LANDEN KIJKEN UIT NAAR PARTICIPATIE IN VENEZOLAANSE OLIEVELDEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Een Venezolaanse olieraffinaderij.

Het laatste overleg tussen de Europese Unie (EU) en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) in Brussel bood een uitgelezen kans voor Europa om nieuwe allianties op het wereldtoneel te smeden.

Een belangrijke, maar onderbelichte ontwikkeling binnen de CELAC-landen die Europese steun verdient, is het CRESCII-voorstel. Dit voorstel stelt Caribische landen in staat om mede-eigenaren te worden van de bewezen en geboorde aardolie- en gasvelden van Venezuela.

Dit zou een paradigmaverschuiving betekenen in de relatie tussen Caribische landen en Venezuela. In plaats van passieve kopers en verkopers van olie en geraffineerde producten te zijn, zouden de deelnemende

Caribische landen een belang hebben in de ontwikkeling, het onderhoud, de productiecapaciteiten en de output van deze velden.

Veel van deze velden liggen momenteel stil vanwege onvoldoende investeringen en onderhoud, wat een gemiste kans is voor zowel Venezuela als de regio. Door te investeren in aangewezen olie- en gasvelden onder gunstige voorwaarden, zouden Caribische landen een belang krijgen in de “vaten onder de grond”, waardoor het enorme potentieel voor de energiebeveiliging van de regio wordt ontsloten, terwijl ook de rehabilitatie en ontwikkeling van de olie- en gasindustrie van Venezuela worden ondersteund.

Zodra een consortium van deelnemende Caribische landen is opgericht, zou het

in onderhandeling treden met Venezuela over de specifieke beschikbare velden, evenals de omvang en de voorwaarden van de benodigde investering.

Hoewel veel afhangt van de betreffende velden, technische beoordelingen en de snelheid van investeringen, zou het mogelijk moeten zijn om de productie binnen een periode van 18 maanden te starten.

Verwacht wordt dat het CRESCII-consortium vrij is om PDVSA als productiepartner te kiezen of een derde partij in te schakelen om deze rol te vervullen. Ook wordt verwacht dat het consortium toegang zou hebben tot raffinagecapaciteit elders in de regio, totdat de raffinagecapaciteit in Venezuela is toegenomen en hersteld.

Het CRESCII-voorstel is ook een win-winsituatie voor Venezuela, waar jaren van economische uitdagingen en politieke onrust de olie- en gasindustrie nadelig hebben beïnvloed. Door Caribische landen als mede-eigenaren en investeerders te verwelkomen, zou Venezuela broodnodig kapitaal en expertise ontvangen om de energie-industrie te rehabiliteren en te ontwikkelen. Deze samenwerking zou de olie- en gasproductie nieuw leven kunnen inblazen, wat leidt tot economische groei en banencreatie, terwijl ook regionale integratie en samenwerking worden bevorderd.

Voor de energie-industrie van Venezuela zou het voorstel ook voortbouwen op het momentum van de recente overeenkomst die het land heeft getekend met Europese energiegiganten Eni en Repsol, waarmee de export van vloeibaar aardgas mogelijk wordt gemaakt. De deal volgt op jaren van besprekingen met het Italiaanse Eni en het Spaanse Repsol voor een exportvergunning voor condensaten, een bijproduct van de natuurlijke gasproductie-operatie in Cardon IV, een gezamenlijk project.

Echter, een kritieke voorwaarde voor het doorgaan van de CRESCII-voorstellen zou kunnen liggen in Europese steun voor het opheffen van de sancties die de Verenigde Staten op Venezuela hebben opgelegd. Bemoedigend is de verklaring van president Macron van Frankrijk tijdens de CELAC-top, waarin hij oproept tot verlichting van de sancties, wat wijst op positieve vooruitgang richting het wegnemen van deze barrières.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie