Caribisch gebied getroffen door olievlek van gekapseisd schip
| dagblad suriname | Door: Redactie
Een omvangrijke olievlek, afkomstig van een gekapseisd schip, heeft aanzienlijke schade toegebracht aan de visserij en het toerisme op het eiland Tobago, terwijl het zich over het Caribisch gebied verspreidt.
Reeds negen dagen na de eerste signalering van de lekkage door de kustwacht van Trinidad en Tobago, zijn de autoriteiten en eerstehulpverleners nog steeds niet in staat geweest om de situatie onder controle te krijgen. De olievlek heeft zich inmiddels over een afstand van 144 km in de Caribische Zee uitgespreid en trekt een spoor van ecologische vernieling.
De regering van Trinidad heeft naast Venezuela en Grenada ook andere nabijgelegen landen gewaarschuwd
De vervuiling heeft verstrekkende gevolgen voor het ecosysteem en economische activiteiten op en rond Tobago. Stranden zijn bedekt met een zwarte laag stookolie, waardoor toegang tot zee voor toeristen onmogelijk is geworden. Lokale vissers, zoals Edwin Ramkisson, zien zich genoodzaakt hun activiteiten te
Om deze uitdaging aan te gaan, overweegt premier Keith Rowley van Trinidad een Tier 3-noodtoestand uit te roepen, waardoor het land in aanmerking zou komen voor internationale assistentie. Ondanks inspanningen tot nu toe, waarbij ongeveer 2.000 vaten olie zijn verzameld, blijft de nood hoog door een tekort aan beschermende uitrusting voor vrijwilligers en opruimploegen.
In een teken van regionale solidariteit heeft Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo hulp aangeboden aan Trinidad en Tobago om met deze milieucrisis om te gaan. Deze ramp benadrukt niet alleen de noodzaak van sterke internationale samenwerking in het Caribisch gebied maar ook de kwetsbaarheid van de regio voor industriële ongevallen.
Terwijl de strijd tegen de olievlek voortduurt, werken Caribische landen samen om deze milieucrisis te boven te komen, in de hoop de schade te minimaliseren en te herstellen van dit ontwrichtende incident.
| dagblad suriname | Door: Redactie