Bisschop Choennie geeft uitleg over slopen Poortgebouw
| starnieuws | Door: Redactie
Bisschop Karel Choennie heeft minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een indringende brief geschreven over het Poortgebouw van RK Bisdom aan de Mgr. Wulfinghstraat. Het bisdom wilde het gebouw
Bij beschikking van de toenmalige minister Karan Ramsundersingh is nummer 18 op de hoek van de toenmalige Gravenstraat hoek Mgr. Wulfinghstraat als monument aangemerkt. "In de wet staat dat de Staat uit eigen middelen kan bijdragen. Nooit is er enige tegemoetkoming aangeboden en tot op heden is
De Commissie Monumentenzorg is volgens de geestelijke helemaal niet gevoelig voor het argument dat er ernstige, zelfs dodelijke ongelukken kunnen gebeuren door de zeer slechte staat waarin het gebouw verkeert. Niet zo lang geleden moest een brandweerman op het dak om een loshangende zinkplaat te verwijderen met gevaar voor zijn eigen leven. In 2016 is er brand geweest in nr 18. De brandweer kon vanwege het poortgebouw niet van achteren met de wagens naar binnen en moest het blussen van de straat gebeuren. Het gevaar blijft dat als er brand is in monumentale panden 10, 12, 14, 18 Elisabeth 1 en 2 de brandweer niet op het erf kan met de brandweerwagens. Er komt een rapport van de brandweer in de loop van de volgende week hierover, zegt de bisschop.
Als het gebouw gerenoveerd wordt zal het US$ 600.000 kosten zonder inrichting. De huur die het moet opbrengen is US$ 10.000 per maand om het rendabel te maken. "Wie gaat zo een pand huren zonder parkeerplaatsen, een gebouw dat ook nog brandgevaarlijk is? Dus juist om de overige historische panden te beschermen die wel op de Werelderfgoedlijst staan en op de lijst van de SGES moet het poortgebouw weg. Bovendien wordt het zicht op de momenten 14.16.18 en de kathedraal beter als het poortgebouw weg is. Er is geen beroepsinstantie wat de commissie beslist geldt als een wet van Meden en Persen".
De wet houdt de ontwikkeling van de stad tegen, meent de bisschop. Er zijn diverse voorbeelden, waaronder bij de Centrale Bank van Suriname en onlangs bij het parlementsgebouw waar ondanks de moeite die architecten zich getroosten om een in dezelfde stijl verder te bouwen de commissie fanatiek en dogmatisch de wet toepast, stelt het hoofd van het rooms-katholieke bisdom. "In 2012 wilde Mgr. De Bekker een stuk van het poortgebouw inkorten aan de kant van nr 18 om overslaande brand te minimaliseren. De commissie weigerde botweg", illustreert het hoofd van het bisdom de situatie.
U kunt de brief aan de minister hier downloaden.
| starnieuws | Door: Redactie