• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BIBIS-minister Ramdin: ‘Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen’

| cds | Door: Redactie

Het Grotere Caribisch gebied zal het beste profiteren van gezamenlijke inspanningen om de intraregionale handel en het concurrentievermogen te versterken, de biodiversiteit en het milieu te behouden en de levenskwaliteit en het welzijn van onze bevolking te verbeteren. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) op donderdag 9 mei tijdens de opening van de 29e vergadering van de ACS-ministerraad. “De Associatie van Caribische Staten (ACS) is opgericht als een organisatie voor overleg, samenwerking en gecoördineerde actie op het gebied van handel, transport, duurzaam toerisme en natuurrampen in het Grote Caribische gebied.”

Voorzitter Ramdin

van de ACS-ministerraad blikte terug op verschillende projecten die in samenwerking met partners zijn geïnitieerd. Hij noemde het Micro, Small & Medium Enterprises (MSME), International Trade and Development Project en de lopende consultancy om het Small Business Development Center (SBDC) te versterken. “Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor de mensheid. Sargassum en de stijgende zeespiegel vormen een grote zorg en een bedreiging voor het levensonderhoud in de Caribische Zee”, merkte de bewindsman op. Drijvende Sargassumsoorten vormen dikke matten aan het wateroppervlak. Hoewel ze van nature aanwezig zijn in open wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan, hebben ze verwoestende
ecologische en economische gevolgen wanneer ze afdrijven en ondiepe koraalrifgebieden verstikken.

In de Grotere Caribische regio is er een dringende behoefte om oplossingen te vinden en extra fondsen te mobiliseren om de negatieve effecten van klimaatverandering te verzachten. Dit komt door de regelmatige blootstelling aan natuurrampen zoals orkanen, overstromingen en droogtes, die verder verergerd worden door klimaatverandering. De regio herbergt een rijke ecologische diversiteit, maar deze wordt bedreigd door de opwarming van de aarde, met consequenties voor de oceanen, visserij en toerisme. Economisch gezien zijn veel landen afhankelijk van sectoren die gevoelig zijn voor klimaatverandering, wat kan leiden tot inkomensverlies en economische onzekerheid. Kwetsbare gemeenschappen met beperkte middelen en infrastructuur zijn extra gevoelig voor deze veranderingen. “Het is daarom van groot belang om extra middelen te mobiliseren en duurzame oplossingen te vinden om de veerkracht van de regio te versterken en de impact van klimaatverandering te verminderen”, onderstreepte minister Ramdin.

| cds | Door: Redactie