• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Beroep onder de loep, deel 2 – Verpleegkundige

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het lijkt vaak genoeg op stank voor dank   

“Iemand helpen, hem of haar begeleiden tijdens een pijnlijke periode en stimuleren, is iets waarvan ik hou”, zegt Ratitia die verpleegkundige is.  “Verpleegkundige zijn is een uitdagende baan, maar je leert dagelijks op de werkvloer en ook je medemens kennen. Men geeft vaak aan dat het werk een stank voor dank baan is, maar ik zie het niet zo. Als verpleegkundige  moet je van het werk houden. Je moet het niet doen, omdat je moet verdienen of je doet het om te horen dat je het goed doet of hebt gedaan. Maar, het

moet vanuit je hart gedaan worden en het is iets dat dagelijks moet gebeuren. Je gaat dagen hebben waarop het op de werkvloer verwarrend gaat zijn, vermoeiend of je strest, maar door daar voor iemand te zijn en iemand te helpen geeft het je een goed gevoel”, zeg Ratitia. 

“Iemand behandelen, baden, verschonen, voeden, op dat moment ondersteunen door leuke of slechte momenten heen en begeleiden, is iets dat je als verpleegkundige vaak mee gaat maken of moeten doen. Je gaat ook momenten hebben waarop de persoon die je behandelt, of anders gezegd, je patiënt boos is, zenuwachtig, niet in de

stemming is of gewend is om zijn of haar eigen mensen om zich heen te hebben. Maar het werk doe je ongestoord”, zegt Ratitia. 

‘In je eigen leven ga je uitdagingen hebben, trouwens het is dagelijks een uitdaging, en je gaat ook offers moeten brengen. Slapeloze nachten, je kinderen of de mensen om je heen niet elke dag zien. Maar, zolang ik dat heb, heb ik wel dagen waarop ik het goed maak. Het is bijvoorbeeld drie dagen strak nachtdienst en rust en dan middag of verschillend. Je hebt verschillende shiften. Maar het is een werk waarvan ik hou.”

“In dit vak word je vaak genoeg ook bedankt, maar je moet het niet doen om dat terug te krijgen. Het is een goed gevoel om gewaardeerd te worden maar je werk naar behoren doen en met gevoel levert het beste resultaat. Je komt mensen tegen voor wie jij een engel bent en die aan het eind ook een engel voor jouw kan zijn”, aldus Ratitia.

“Maar het gevoel om jonge kinderen, tieners, burgers tussen de leeftijd van 20 tot 50 en burgers op een bepaalde leeftijd te helpen, is een ander gevoel. Je maakt als het ware een heel proces mee van de mens. Bij geboorte hoe de persoon daarnaartoe leeft en wat de persoon allemaal meemaakt wanneer hij of zij ouder of oud is geworden. En de dingen die je leert kun je dagelijks gebruiken, maar met een goede bedoeling.”

“Je hebt verpleegkundigen over de hele wereld die anders gekleed, maar ook anders leven met mensen. De verpleegkundigen die mensen of hun patiënten hun leven moeilijk maken geven ons, die het goed maken of een ander gevoel geven aan de patiënt. een slechte naam. Je had een tijd waarin je hoorde dat verpleegkundigen hun werk niet goed doen of alleen doen om te verdienen. Verdienen is ook nodig, dat is om jezelf en je gezin te voeden en het onderdak boven je hoofd te behouden. Maar het is werk dat je uit liefde en vol aandacht moet doen, dat ga ik keer op keer zeggen. Tijdens het leerproces word je ook gevraagd waarom je ervoor gekozen hebt en je hoort vaak, omdat ik mensen wil helpen. Maar op de werkvloer zie je ook wat anders, maar dat moet je niet demotiveren”, zegt Ratitia.

“Als je van iets houdt , je goed voelt dan doe je het ook met passie en uit liefde. Laat je niet demotiveren en misleiden, dat ga je vaak ook hebben. Blijf jezelf, trouw zijn en naar je medemens toe. Je gaat dingen zien, meemaken die heel moeilijk gaan zijn of makkelijk lijken, maar denk goed na en werk naar behoren. Ik adviseer vele verpleegkundigen om niet op te geven, moeilijke tijden ga je tegenkomen, maar geef niet op. Werk samen met je patiënt of maak de laatste momenten toch een leuk moment. Het is misschien niet jouw taak, maar op dat moment wel jouw deel. Een gesprek voeren op de werkvloer met andere collega’s kan altijd. maar als een patiënt je nodig heeft is dat op de eerste plaats. Vergeet niet dat het ook familie van je patiënt kan zijn en ook behandeld wordt door een verpleegkundige. Dus doe een ander geen kwaad of niet aan wat jij jezelf of een familielid aan zou doen.”

TM

| dagblad suriname | Door: Redactie