• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEDRIJVEN WILLEN MUSKIET TEGEN DENGUE LOSLATEN IN SURINAME

| united news | Door: Redactie

In een poging om de groeiende dreiging van dengue in het Caribisch gebied aan te pakken, hebben twee particuliere bedrijven aangekondigd een partnerschap aan te gaan om gemodificeerde muggen vrij te laten.

Deze muggen zijn gekweekt met een bacterie, Wolbachia genaamd, die het denguevirus blokkeert. De bedrijven hebben Suriname op het oog als één van de landen waar de supermuggen zullen worden geïntroduceerd.

Orbit Services Partners Inc., een in Barbados geregistreerd bedrijf, bundelt de krachten met Verily, een gezondheidstechnologiebedrijf gevestigd in de VS, voor dit ambitieus project. De bedrijven hebben intensief overlegd met overheidsfunctionarissen in de regio, en hopen het project begin

volgend jaar te lanceren, zo verklaarde Orbit-topman Anthony Da Silva.

Naast Suriname zal het project zich richten op landen zoals Barbados, Guyana, Jamaica, St. Kitts & Nevis, St. Maarten, St. Martin, de Dominicaanse Republiek en Haïti. Vergelijkbare initiatieven met de Wolbachia-bacterie zijn elders ter wereld succesvol geïmplementeerd.

In laboratoria worden muggen geïnfecteerd met Wolbachia, waarna ze in het wild worden vrijgelaten om de bacterie door te geven aan hun nakomelingen. Wolbachia voorkomt dat het denguevirus zich vermenigvuldigt in de darm van de mug.

Volgens Da Silva is de samenwerking tussen Orbit Services Partners Inc. en Verily al drie jaar in de maak en

werd het vertraagd door de wereldwijde pandemie. Het voorstel wacht momenteel op goedkeuring in individuele Caribische landen.

Het Caribisch gebied, samen met de Amerika’s, heeft dit jaar meer dan 4 miljoen gevallen van dengue gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1980. Het initiatief om gemodificeerde muggen in te zetten als een innovatieve aanpak om de verspreiding van het denguevirus te verminderen, is een cruciale stap zijn in de strijd tegen deze ernstige ziekte.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie