BAUXIETEXPERT: ‘SURINAME MOET BAUXIET IN EIGEN LAND VERWERKEN, NIET EXPORTEREN’
| dagblad de west | Door: Redactie
Een voormalig lid van de nationale bauxietcommissie benadrukt dat Suriname, in lijn met internationale trends, moet afzien van de export van ruwe bauxiet en zich moet richten op lokale verwerking tot aluinaarde. Dit standpunt werd duidelijk uiteengezet, met verwijzing naar het nationale beleid sinds de Brokopondo-overeenkomst van 1963, waarin al werd besloten om bauxiet niet als grondstof te exporteren.
Internationale trends: exportbeperkingen nemen toe
Wereldwijd kiezen landen ervoor om de export van ruwe bauxiet te beperken en prioriteit te geven aan lokale verwerking. Indonesië stopte in 2023 volledig met de uitvoer van ruwe bauxiet, en Ghana bereidt wetgeving voor die vanaf 2025
Economische impact van lokale verwerking
De deskundige wijst op het enorme verschil in economische opbrengst tussen het exporteren van ruwe bauxiet en het opzetten van een lokale aluinaarderaffinaderij. De huidige concessieaanvraag van Chinalco voor 100 miljoen ton hoogwaardige bauxiet zou volgens de huidige exportprijzen een waarde van maximaal USD 8,4 miljard genereren. Indien dezelfde reserves lokaal verwerkt worden, kan dit echter resulteren in een exportwaarde van maar liefst USD 175 miljard — meer dan 20 keer zoveel.
Daarnaast verlengt
Arbeidsplaatsen en milieu-impact
Het opzetten van een bauxietmijn voor export creëert naar schatting 500 banen. Daarentegen kan een integrale industrie met een aluinaarderaffinaderij ongeveer 5.000 banen opleveren, inclusief spin-off-effecten.
Wat betreft milieu-impact benadrukt de expert de noodzaak van een uitgebreide Environmental and Social Impact Assessment (ESIA).
De aanleg van een bauxietmijn in primair bosgebied brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals bosverlies van 6.000 hectare en een uitstoot van 4 miljoen ton koolstof, wat kan leiden tot een verlies van USD 250-300 miljoen aan potentiële koolstofkredieten.
‘No refinery, no deal’
De conclusie is duidelijk: als Suriname de volledige economische waarde van het Bakhuisgebergte wil benutten, moet het afzien van bauxietexport. Het opzetten van een aluinaarderaffinaderij en mogelijk een aluminiumsmelter is essentieel voor duurzame ontwikkeling en maximale economische winst.
Volgens de deskundige is er bovendien geen reden tot haast. De eerste inkomsten uit olie worden in 2028 verwacht, rond dezelfde tijd dat de eerste bauxietexport gepland is. “Het sluiten van een haastige deal voor bauxietexport is niet in het lange termijn belang van Suriname”, stelt hij.
| dagblad de west | Door: Redactie