• dinsdag 22 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AWJ/ILO bevorderen formele en milieuvriendelijke bedrijvigheid binnenland

| cds | Door: Redactie

In het kader van het derde Decent Work Country Programme (DWCP SU III 2023-2026) ondersteunt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) kleinschalige en informele ondernemers in het binnenland van Suriname bij de formalisering en de verduurzaming van hun economische activiteiten. Onlangs zijn in Para, Brokopondo en Sipaliwini trainingssessies georganiseerd over formeel en milieuvriendelijk ondernemerschap (Just Transition).

Naast ILO-deskundigen namen ook de Arbeidsinspectie, de Raad voor Coöperatiewezen (RACO) en de Kamer van Koophandel deel. Vertegenwoordigers van commissariaten, ressortraadsleden en ondernemers uit de regio participeerden eveneens. De sessies dragen bij aan het beleid van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) om duurzame

economische groei te stimuleren en het aanbod van fatsoenlijke banen te vergroten. De Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) speelt hierin een sleutelrol door financiering te verstrekken aan formeel geregistreerde kleine en middelgrote bedrijven.

Op districtsniveau kunnen initiatieven worden genomen om de weerbaarheid en leefsituatie van de bevolking te versterken. Denk aan het onderhoud en de verbetering van waterwegen en irrigatiesystemen, de bevordering van klimaatbestendige landbouwgewassen en -methoden, en verantwoord bodembeheer om de vruchtbaarheid van de bodem te behouden of te herstellen.

Daarnaast ontstaan er steeds meer duurzame ontwikkelingen, zoals ecotoerisme, circulair gebruik van materialen, biologische landbouw, alternatieven voor houtverwerking en klimaatvriendelijke woningbouw. Ook nieuwe

vormen van groene bedrijvigheid krijgen aandacht, zoals hydroponics, gemeenschapsprojecten voor mangroverestauratie en coöperatieve versterking van de cassavateelt.

Het is belangrijk om voortdurend te monitoren welke regio’s en woongebieden het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, waar vergroening van de economie de grootste uitdaging vormt, welke economische sectoren onder druk staan door informele bedrijvigheid, en waar de meeste kansen liggen vanuit duurzaamheidsperspectief. AWJ en ILO stimuleren duurzaam ondernemerschap op het platteland als een krachtige strategie om fatsoenlijke banen te creëren, armoede te doorbreken, de groene economie te versterken en gemeenschappen veerkrachtiger en zelfvoorzienend te maken.

Na de sessies in Brokopondo meldden tien bedrijven zich direct aan voor een lening bij de NOB. Deze stap impliceert ook de start van hun formaliseringstraject. De recent geïnstalleerde commissies voor Rechtvaardige Transitie en Formalisatie zullen dit trainingstraject verder begeleiden.

Paramaribo, 21 april 2025Communicatie UnitMinisterie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Shoblinadebie Chotkan-Somai (ILO Nationaal projectcoördinator) in dialoog met de aanwezige deelnemers van de trainingssessie in Para.

| cds | Door: Redactie