
Amerikaans oliebedrijf Hess trekt zich terug uit Block 59 vanwege onvoldoende commerciële mogelijkheden
| waterkant | Door: Redactie
Het Amerikaanse energiebedrijf Hess heeft officieel afstand gedaan van Block 59, een groot diepzeegebied voor de kust van Suriname. Daarmee komt het blok, dat sinds 2017 onder een zogenoemde Production Sharing Contract (PSC) stond, weer volledig in handen van Staatsolie.
Block 59, gelegen in het noordwesten van Suriname’s territoriale wateren, beslaat een uitgestrekt gebied van ruim 11.000 vierkante kilometer op waterdieptes van 2.700 tot 3.500 meter. Diepzeeboringen op deze diepten brengen hoge kosten met zich mee, en alleen bij een zeer grote olievondst zou ontwikkeling rendabel zijn.
De vrijgave volgt omdat het bedrijf na jaren van seismisch onderzoek geen voldoende commerciële
Hoewel Hess heeft voldaan aan de minimale werkverplichtingen — waaronder het verzamelen van 6.000 km aan 2D-gegevens en 9.000 km² aan 3D-data — zijn er geen nieuwe partners gevonden om samen een proefboring te financieren.
ExxonMobil en Equinor stapten al een jaar eerder uit het project vanwege de hoge risico’s die verbonden waren aan het boren van een proefput en droegen hun belang over aan Hess, dat sindsdien alleen verderging.
In het afgelopen jaar probeerde Hess nog andere partners aan te trekken om de exploratie voort te zetten, maar zonder succes. Daarmee komt er na acht jaar
Volgens experts in de sector is het niet ongebruikelijk dat bedrijven zich terugtrekken na een eerste fase van onderzoek, zeker wanneer de kosten en risico’s niet opwegen tegen het verwachte rendement.
Met de vrijgave van Block 59 kan Staatsolie het gebied opnieuw in de markt zetten als onderdeel van zijn bredere strategie om internationale oliebedrijven aan te trekken voor exploratie in Surinaamse wateren.
| waterkant | Door: Redactie