• zondag 17 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ambassadeur Van Lierop: ‘Brussel is een goed podium om Suriname te presenteren’

| de ware tijd | Door: Redactie

De Surinaamse ambassade in Brussel is recentelijk een samenwerking begonnen met de Belgische overheid om een Skills Mobility Partnership (SMP) tussen België en Suriname op te zetten, gericht op gezondheidswerkers. Er is driehonderdduizend euro vrijgemaakt voor het opzetten van een programma voor capaciteitsopbouw in de Surinaamse zorgsector.

Dit betekent meer docenten, betere faciliteiten voor studenten en moderne apparatuur. Daarnaast zullen docenten uit Europa naar Suriname komen om studenten op te leiden die de gelegenheid krijgen om na hun studie vijf jaar in Europa te werken, waarna ze naar Suriname moeten terugkeren om hun kennis en ervaring toe te passen in zorginstellingen.

Dit zegt de Surinaamse  ambassadeur in België, Gilbert van Lierop, tegen de Ware Tijd.

Tekst en beeld Edwien Bodjie

Het SMP heeft diverse doelstellingen, zoals het uitvoeren van een behoefteanalyse van de Surinaamse zorgsector en het ontwerpen van de mobiliteits- en opleidingscomponenten van het traject voor Surinaamse werknemers die naar België komen. Maar ook het opzetten van een programma voor capaciteitsopbouw in Suriname in de zorgsector en ondersteuning van de ontwikkeling van een re-integratie programma voor terugkerende gezondheidswerkers.

“Ga niet in op oproepen van mensen die geld vragen om je te helpen je in België te vestigen; het is oplichting”

Van Lierop, die sinds

kort ook niet-residerende ambassadeur voor Suriname in Oostenrijk is, verklaart dat het werk in Brussel laat zien hoe belangrijk het is voor relatief kleine landen om creatief en strategisch te zijn in zijn internationale betrekkingen. “Mijn inspanningen zijn gericht op het verbeteren van Suriname, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.”

Zijn missie is om zoveel mogelijk Europese bedrijven te bewegen te investeren in Suriname. Hij meent hierin al aanzienlijke vooruitgang te hebben geboekt. De diplomaat noemt verschillende buitenlandse missies, waaronder van de Vlaamse (Nederlands sprekend België) regering en de Europese Unie, over klimaat, technische assistentie en landbouw, maar ook een overheidsdelegatie uit Nigeria om te kijken hoe Suriname en Nigeria kunnen samenwerken. “Brussel is een goed podium om Suriname te presenteren”, stelt hij. Dit jaar zal een vertegenwoordiging van het Vlaamse parlement te gast zijn bij De Nationale Assemblee, voor onder meer kennisuitwisseling en technische assistentie.

Onlangs heeft de ambassade tafels en stoelen gedoneerd aan scholen in Suriname. De diplomatieke post wil daar een vervolg aan geven. Van Lierop heeft met succes verschillende schenkingen binnengehaald om projecten in Suriname uit te voeren. Hij moedigt de Surinaamse gemeenschap in België aan om hulpgoederen, zoals schoolmeubilair en computers te doneren.

De ambassadeur wijst op de noodzaak van onderwijs. “Jongeren moeten alles op alles zetten om hun studie af te ronden. Dat legt de basis voor hun toekomst.”

Illegale immigratie

De ambassade heeft ook een samenwerking gesloten met de International Organization for Migration (IOM). Bekend is dat Suriname werkt aan visumvrij reizen naar Europa. Echter, de Belgische regering heeft te maken met illegale immigratie vanuit Suriname, wat de onderhandelingen bemoeilijkt. “Men vraagt  zich af of het verstandig is om visumvrij reizen in te voeren”, legt Van Lierop uit.

Volgens hem kan Europa bij wijze van spreken vandaag al visumvrij reizen goedkeuren voor Suriname. “Maar dat is niet alles, want als de toestroom van Surinamers naar Europa groter wordt vanwege visumvrij reizen, kan dat weer worden ingetrokken”, waarschuwt hij.

De ambassade heeft ook veel te maken met mensen die zijn opgelicht door organisaties die zich voordoen als instanties die burgers willen helpen zich in België te vestigen. Van Lierop is zich bewust van de economische uitdagingen in Suriname, maar benadrukt dat de huidige situatie mensen niet ertoe mag brengen om uit wanhoop grote sommen geld aan oplichters te geven. “Het is belangrijk om hoop te houden en te blijven bouwen aan een betere toekomst voor Suriname. Ga niet in op oproepen van mensen die geld vragen om je te helpen je in België te vestigen; het is oplichting. Mensen worden hierheen gebracht onder valse voorwaarden”, waarschuwt hij.

De ambassadeur vertelt ook dat sommige Surinamers geld aannemen om kinderen te erkennen. De Belgische overheid is daarvan op de hoogte. Zo heeft een man van Surinaamse komaf in december vorig jaar vijftien kinderen uit Suriname erkend, met de bedoeling hun verblijfsdocumenten in België te regelen. Er zijn ook veel gevallen van familie die Surinamers naar Europa halen en dan betaling eisen wanneer ze eenmaal daar zijn.

Eigen gebouw

De ambassade is gevestigd aan de Franklin Rooseveltlaan in het midden van Brussel. Het pand is gekocht, want dat is voordeliger dan huren in de internationale stad. Er is op de ambassade werkruimte voor wel tien mensen, maar het zijn er slechts vijf, inclusief de ambassadeur.

Binnen hangen kaarten van Suriname, staan boeken over het land en kunstwerken en gebruiksvoorwerpen van de etnische groepen in Suriname, wat een thuisgevoel geeft. Dit jaar heeft de ambassade samen met het Afrika Museum, stichting Wi Makandra en Surinaamse vrijwilligers een event georganiseerd met verschillende activiteiten en Surinaamse spelletjes.

Over Ketikoti dat op 1 juli werd herdacht, zegt van Lierop: “Dit zal in België nooit zo groots worden herdacht als in Nederland.” Toch spreekt hij de hoop uit het volgend jaar groter te herdenken en te vieren met en voor de Surinaamse diaspora.

De ambassadeur vindt zijn werk in Brussel zeer leerzaam. “Als relatief klein land moet je creatief en out of the box denken als je positief wil opvallen in een land met meer dan honderd ambassades”, zegt hij. Van Lierop is onder de indruk van het hoge werkniveau in Europa.

 

De Surinaamse ambassade staat in Brussel aan de Franklin Rooseveltlaan.
De Surinaamse ambassade staat in Brussel aan de Franklin Rooseveltlaan.

 

| de ware tijd | Door: Redactie