• donderdag 24 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ZUNDER | “DEKOLONISATIE VAN SURINAME MOET SNELLER GAAN”

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie.

Een versnelde voortgang van het dekolonisatieproces in Suriname kan, door het voorbeeld van het Caribisch Gebied te volgen.

Dit zegt Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie. Een punt van kritiek is de aanwezigheid van koloniale namen op Surinaamse kaarten. Zunder wijst op onder andere de Julianatop als hoogste punt van de Wilhelmina gebergte, die in 1952 werd benoemd naar de dochter van koningin Wilhelmina, terwijl het gebied al eeuwenlang een inheemse naam had. Ondanks de onafhankelijkheid van Suriname bijna 50 jaar geleden, blijven dergelijke koloniale namen nog steeds op de kaarten

van het land staan.

Hij is groot voorstander van versnelde dekolonisatie, zoals die in sommige CARICOM-lidstaten gaande is, en waaruit Suriname lering zou kunnen trekken. Hij verwijst daarbij naar onder andere Barbados en Trinidad en Tobago.

Op 30 november 2021, tijdens de 55e Onafhankelijkheidsdag van Barbados, verving het eiland koningin Elizabeth II als staatshoofd en werd het een republiek. Deze historische gebeurtenis werd onder andere bijgewoond door de prins van Wales, nu koning Charles III, en popzangeres Rihanna. Tijdens de ceremonie werd de Royal Standard vlag vervangen door de vlag van de Republiek Barbados, wat een belangrijke stap richting volledige onafhankelijkheid markeerde.

Ook

Trinidad en Tobago heeft recente initiatieven getoond op het gebied van dekolonisatie. De regering van Trinidad en Tobago besloot het nationale wapen te herzien om koloniale elementen te verwijderen.

In tegenstelling tot deze voortgang merkt Zunder op dat Suriname sinds de onafhankelijkheid in 1975 relatief traag vordert op het gebied van dekolonisatie. Hij bekritiseerde ook het feit dat het Surinaamse wapen nog steeds elementen bevat. Het motto ‘J’ustitia, Pietas, Fides’, dat van koloniale oorsprong dateert, is nog steeds onderdeel van het Surinaamse wapen.

UNITEDNEWS

Gerelateerd aan: Columbus-weg-van-nationale-symbolen-Caribische-landen

 

| united news | Door: Redactie