• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ZONDER INKOMSTEN VAN STAATSOLIE ZAG SURINAME ER HEEL ANDERS UIT

| dagblad de west | Door: Redactie

Niet voor 2027 olie uit de offshore

“Zes jaar gelden werd gezegd, dat er geen druppel olie uit de Staatsolie raffinaderij zou komen, want we hadden opstartproblemen, maar nu draaien we heel goed en het is allemaal vanwege de collega’s binnen Staatsolie die hun best doen”, aldus de CEO van Staatsolie, Annand Jagesar, gisterochtend tijdens een meeting met de pers.

‘’Dit heeft allemaal heeft tot gevolg dat de financiële cijfers van Staatsolie zo enorm goed zijn, waardoor het bedrijf goede resultaten heeft kunnen neerzetten in 2022.’’ De CEO deelde een prognose van cijfers tijdens zijn presentatie, waarbij een bedrag van USD 468

miljoen winst voor belasting over 2022 werd geprojecteerd. “Aan niet cash componenten hebben wij USD 676 miljoen gegenereerd.”

Staatsolie zal USD 322 miljoen dit jaar beschikbaar kunnen stellen aan de overheid en volgens Jagesar, is dat ten opzichte van vorig jaar, heel veel geld toen er USD 186 miljoen werd afgedragen aan de Staatskas.

“Dit helpt de overheid, want als dat geld er niet was, zou het er echt heel anders uitzien in Suriname. We willen ons absoluut niet op onze borst slaan, maar we doen dit graag, want wij zijn voor team Suriname.”

Jagesar haalde aan, dat in blok 58 er tot nu toe acht exploratieputten zijn geboord, vijf discovery’s gemaakt, vijf appraisel bronnen geboord en er is meer dan USD 1, 3 miljard geïnvesteerd in het blok door de partners. “Een partner die USD 1,3 miljard investeert in een blok, doet dat niet om geld weg te gooien, maar om tot productie te komen. Deze gedachte moeten we vasthouden.

Suriname heeft een uitdagendere ecologie dan Guyana, dat is reeds bevestigd door de directeur van Total. Er is geen man overboord, maar het neemt meer tijd om de data te begrijpen. Er komt daarom geen olieproductie voor 2027”, aldus Jagesar. Hij benadrukte dat ondanks alle uitdagingen, Staatsolie op basis van eerdere ontdekkingen, overtuigd is van positieve ontwikkelingen “De Final Investment Decision (FID) kan alleen komen als er voldoende reserves zijn, na de FID komt er wel verlichting voor Suriname.”

Betere voorbereiding

President Chandrikapersad Santokhi merkte op dat door het uitstel van de Final Investment Decision (FID), het ook verwachtbaar was dat de eerste offshore olieproductie uitgesteld zou worden. Desondanks gaat de regering verder met de projecten die zij aan het uitvoeren is. Het staatshoofd zei verder dat het uitstel betekent dat Suriname zich nu beter kan voorbereiden op grootse ontwikkelingen. Zo kunnen jongeren klaargestoomd worden voor de oliesector en kan er meer geïnvesteerd worden in local content. Het staatshoofd merkte op dat in 2027 inmiddels veel Surinamers afgestudeerd zullen zijn op het gebied van olie en gas; de opleidingen hiertoe zijn onlangs opgestart.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie