• dinsdag 28 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WISSELKOERS KOMT DIRECT NA HET NIEUWS

| dagblad de west | Door: Redactie

Steven Debipersad voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname zegt desgevraagd dat de koersstijging direct kwam na het nieuws van begin vorige week over loonrondes door de overheid, waarmee de uitgaven van de overheid verder zullen oplopen. “Vooral nadat de overheid zelf heeft verklaard, dat haar inkomsten niet toereikend zijn”, aldus Debipersad.

Wanneer een wisselkoers direct stijgt na het nieuws, wijst dat meestal op een marktreactie op gepresenteerde informatie. Dit kan betekenen dat de markt de nieuwe informatie als positief beschouwt voor de valuta in kwestie. Voorbeelden van dergelijk nieuws kunnen zijn:

Economische indicatoren als bijvoorbeeld positieve cijfers, zoals een sterk

werkgelegenheidsrapport of hoge economische groei. Kan ook zijn dat monetair beleid een aankondiging van renteverhogingen, of andere beleidsmaatregelen door een centrale bank die de aantrekkelijkheid van de valuta vergroot.

Voorts kan zoals in dit geval Debipersad benadrukte, het nieuws zijn dat de politieke stabiliteit of de beleidsomstandigheden in een land verbetert. Ook handels-of investeringsovereenkomsten die nieuwe handelsakkoorden of investeringsmogelijkheden, die de economie van ons land kunnen stimuleren.

Voorts wordt naar verluidt gesteld, dat deze positieve nieuwsitems de vraag naar valuta kunnen verhogen, waardoor de wisselkoers stijgt. Maar volgens VES-voorzitter Debipersad is het ook goed dat de regering zegt, dat ze alle verhogingen

zal terughalen uit belastingen, om binnen de begrotingsafspraken te blijven. Nu de koers weer klimt worden de cambio’s weer opgezocht, wat op zijn beurt de koers verder omhoogduwt. “Vandaag noteerden een paar cambio’s al meer dan SRD 30 voor de US-dollar”, aldus Debipersad.

Naar het schijnt kan de stijging van de wisselkoers verschillende oorzaken hebben, en het feit dat mensen zich massaal naar cambio’s (wisselkantoren) gaan, kan de koers verder doen stijgen. Hier kunnen voorts naar verluidt een paar factoren zoals vraag en aanbod een rol spelen.

Wanneer veel mensen buitenlandse valuta willen kopen (bijvoorbeeld om te reizen, om schommelingen te vermijden, of om te speculeren), stijgt de vraag naar buitenlandse valuta.

Als het aanbod beperkt is, leidt dit tot een stijging van de koers.

Het kan ook komen door economische onzekerheid, als mensen weinig vertrouwen hebben in de lokale munt of de economie, gaan ze vaker hun geld omzetten naar stabielere of sterkere buitenlandse valuta. Dit creëert extra druk op de wisselkoers.

Bijvoorbeeld wordt verduidelijkt dat wanneer de lokale inflatie toeneemt, verliest de lokale munt waarde ten opzichte van buitenlandse valuta.

Dit stimuleert mensen, hun geld snel om te wisselen, wat de vraag naar buitenlandse valuta verder vergroot en de wisselkoers doet stijgen.

De monetaire en fiscale beleidsmaatregelen die ertoe leiden dat veranderingen in het beleid van de centrale bank plaatsvinden, zoals renteverhogingen of wijzigingen in de geldvoorraad, kunnen de waarde van een munt negatief beïnvloeden en speculanten naar cambio’s doen trekken.

Kort aangegeven wordt de stijgende vraag naar buitenlandse valuta door speculatie of onzekerheid en kan de wisselkoers verder stijgen, wat vaak een vicieuze cirkel tot gevolg heeft.

| dagblad de west | Door: Redactie