• vrijdag 19 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wijzigen achternaam met slavernijachtergrond wordt gratis

| snc.com | Door: Redactie

Nederlanders die hun achternaam willen veranderen omdat de naam een link heeft met de slavernij, kunnen dat straks gratis doen. Momenteel lopen deze mensen nog tegen hoge rekeningen en veel papierwerk aan.

Het kabinet heeft hier de knoop over doorgehakt, zegt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Wel moet er nog onderzocht worden wie er precies voor in aanmerking komen en hoe het uitgevoerd kan worden.

"Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft me om wat tijd gevraagd om alles te regelen", zegt coördinator Rabin Baldewsingh tegen NU.nl. "Maar het gaat gebeuren. Anders had ik het niet gemeld in mijn actieprogramma tegen

discriminatie en racisme."

Baldewsingh presenteerde zijn actieprogramma maandag. Het kabinet zal eind dit jaar bekendmaken hoe de uitvoering van de naamswijziging eruit komt te zien. Naar verwachting zal het daarna nog even duren voor mensen gebruik kunnen maken van de regeling.

Kosten kunnen nu oplopen tot duizenden euro's
Wie in Nederland een andere achternaam wil, kan hiertoe een verzoek indienen bij Justis, de screeningsdienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat kost minimaal 835 euro.

Wanneer je bijvoorbeeld 'Poepjes' heet, hoef je niet te bewijzen dat je last hebt van je achternaam. Maar bij achternamen die hun oorsprong hebben in het koloniale

verleden van Nederland, is ook een psychologisch onderzoek verplicht.

Samen kunnen deze bedragen oplopen tot duizenden euro's. Als het verzoek wordt afgewezen, ben je het geld alsnog kwijt.

Voorbeelden van achternamen met een mogelijke koloniale achtergrond
Sommige achternamen zijn gebaseerd op die van een voormalige slavenhouder. Denk aan 'Vriesde', afgeleid van 'De Vries'. Of 'Kenswil', van 'Wilkens'.
Voormalig tot slaaf gemaakten kregen soms een achternaam gebaseerd op een Europese stad. Bijvoorbeeld 'Barneveld' of 'Seedorf', maar ook 'Madretsma', 'Amsterdam' achterstevoren.

Ook vonden Nederlandse ambtenaren de namen van plantages in sommige gevallen geschikt als achternaam. 'Eendragt' is een voorbeeld.
Voormalig tot slaaf gemaakten mochten van een Nederlandse commissie die over de achternamen oordeelde geen typisch Nederlandse achternamen hebben, zoals 'Janssen'. Dat leverde veel Nederlands klinkende achternamen op zoals 'Berghout', 'Lepelblad' en 'Wijntak'.
Utrecht eerste gemeente die wijzigen betaalt
De gemeente Utrecht stoorde zich aan de hoge kosten. In februari besloot de gemeente om niet langer te wachten op het Rijk en de naamswijzigingen al gratis te maken.

Ook in Amsterdam en Rotterdam loopt de discussie over het eventueel gratis maken van een naamswijziging vanwege de koloniale geschiedenis. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Den Haag heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Haagse stadsbestuur over dit onderwerp.

Door: Afran Groenewoud / Beeld: ANP

BRON: nu.nl


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie