• donderdag 24 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WETGEVING EN NALEVING GROTE UITDAGINGEN IN RAPPORT NATIONAL RISK ASSESSMENT

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

Het opstellen van nieuwe wetgeving, het aanpassen van bestaande wetten, het versterken van instituten en het instellen van controleorganen blijven grote uitdagingen voor Suriname.

Dit blijkt uit het rapport National Risk Assessment, dat woensdag aan de regering is gepresenteerd. Het rapport is samengesteld door de internationale consultant Kroll AML Device, die dezelfde dag een presentatie gaf aan de Raad van Ministers. Suriname staat onder druk om de aanbevelingen van de regionale waakhond, de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), op te volgen, om bij de volgende evaluatieronde in 2025 een positief resultaat te behalen. Dit is van cruciaal belang

om te voorkomen dat het land op de lijst komt van landen die onvoldoende inspanningen leveren in de bestrijding van witwaspraktijken (money laundering) en terrorismefinanciering.

Analyse van de Stand van Zaken

Het rapport biedt een gedetailleerde analyse van de huidige situatie, de vereisten en de inspanningen die de regering moet leveren om aan de aanbevelingen te voldoen. “Er is vooruitgang geboekt, maar er moet veel meer worden gepresteerd,” aldus Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementatie Unit van het Anti-Money Laundering Committee. Hij sprak donderdag op een persconferentie van het ministerie van Financiën en Planning, waar de inhoud van het vertrouwelijke

rapport in grote lijnen werd toegelicht.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning erkende dat er nog veel werk verzet moet worden. Alleen al bij zijn ministerie moeten dit jaar achttien wetgevingsprojecten worden afgerond. “Ik vraag me af of we dat gaan halen, maar we geven er prioriteit aan,” aldus de minister. Het betreft onder andere de ‘Wet Financiële Fraude Dienst’, ‘Wet Toezicht Geldtransactiekantoren’, ‘Wet Toezicht Verzekeringswezen’, ‘Wet Toezicht Kapitaalmarkt’, ‘Wet Toezicht Betaaldienstverleners’ en ‘Wet Virtuele Actieve Dienstverleners.’

Rol van de Centrale Bank en Risicoanalyse

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) speelt volgens Raghoebarsing een cruciale rol in dit hele proces. Vooral de banken zijn van groot belang, ook in het kader van het IMF-programma. “In de samenwerking tussen de Centrale Bank, particuliere banken en het bedrijfsleven is een stevige agenda afgewerkt,” aldus de minister. Dit heeft geleid tot een meer eenduidige samenwerking tussen banken en de overheid, waar regels zijn aangescherpt en de communicatie en werkmethoden zijn aangepast. “De conclusie is dat alle banken nu uit de risicozone zijn en in een veilige positie verkeren wat betreft hun financiële cijfers.” Dit heeft ertoe geleid dat de rentevoeten bij de banken zijn verlaagd. “Het verbeteren van het systeem maakt het voor de bevolking gemakkelijker en goedkoper.

Door de nieuwe, strikte regels zijn de risico’s in de bankensector verminderd. De grotere risico’s bevinden zich nu in de particuliere sector, waar nog niet dezelfde strikte regels worden gehanteerd als bij de Centrale Bank.” De minister noemde specifiek de casino’s, de handel in hoogwaardige mineralen en metalen, de onroerend goed markt en de autohandelaren als sectoren die onder de loep worden genomen om te zien in hoeverre de regels van de CBvS ook daar kunnen worden toegepast. Bij de banken is inmiddels een ‘werkgroep compliance’ ingesteld die regelmatig vergadert.

Wetgevingskader en Toekomstperspectieven

Suriname heeft met de CFATF afgesproken dat in november dit jaar een groot aantal wetten afgerond zal zijn. Uiteindelijk moet er in 2025 een veelomvattender wetgevingskader klaar zijn, het jaar waarin de vijfde evaluatie over Suriname zal worden uitgevoerd. “Het tijdig afronden van zowel de financiële als justitiële paragrafen is niet alleen een wens, maar ook een verwachting,” aldus Baidjnath Panday.

Hij legt uit dat de regering in 2022 wettelijk heeft besloten om de Anti Money Laundering Steering Council op te richten, met president Chandrikapersad Santokhi als voorzitter en de ministers van Justitie en Politie; Financiën en Planning; Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie; Natuurlijke Hulpbronnen en Defensie, de procureur-generaal en de governor van de CBvS als leden.

Belangrijke stakeholders, zowel binnen de overheid als in het bedrijfsleven, de banken en andere sectoren, moeten informatie verstrekken om de gestelde doelen te behalen. Het parlement zal periodiek worden geïnformeerd over de voortgang door de voorzitter en de ondervoorzitter. Een lid van het parlement (Asiskoemar Gajadien, fractievoorzitter van de VHP) is toehoorder in de raad.

Conclusie en Economische Vooruitzichten

Kroll heeft vanaf 1 juni 2023 de aangeleverde gegevens geanalyseerd met behulp van een door de Wereldbank beschikbaar gesteld mechanisme. Dit proces is in twaalf maanden succesvol afgerond. Het rapport dat nu is uitgebracht, bevat gedetailleerde taken en voorzien van commentaar. Hoge prioriteit is gegeven aan het her-evalueren van het Nationaal Strategisch Plan, het bijstellen ervan en het vaststellen en aanpakken van primaire actiepunten.

“Het gaat om wat acuut moet worden gedaan om wet- en regelgeving aan te passen en om parallel hieraan de instituten die belast zijn met handhaving en toezicht te versterken, zodat ze hun bevoegdheden beter kunnen uitvoeren en resultaten kunnen behalen,” aldus Baidjnath Panday. “We doen wat nodig is om de financiële sector van Suriname te beschermen tegen de risico’s van criminele invloeden, omdat dit anders internationaal gezien niet acceptabel zal zijn als Suriname een positie wil behouden en een betrouwbare partner wil zijn in een veilig internationaal systeem.”

Davis Lewis van Kroll, die het rapport toelichtte, gaf aan dat het rapport al de aandacht heeft getrokken van de CFATF. De opgenomen actiepunten maken het bovendien eenvoudiger voor buitenlandse bedrijven en landen om in Suriname te investeren, en vice versa, voor Surinaamse bedrijven om internationaal te opereren. De economische vooruitzichten zijn gunstig, vooral gezien de toekomstige productie van olie en gas. “Belangrijker is dat Suriname zich kan scharen onder de landen die bekendstaan als fatsoenlijk en betrouwbaar, en die vertrouwen afdwingen,” concludeerde Lewis.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie