• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wetenschappelijk personeel Adek in beraad; geen colleges en examens

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Op de Anton de Kom Universiteit worden er geen colleges verzorgd en ook geen examens afgenomen. De vakvereniging van wetenschappelijk personeel is namelijk vanaf maandag in beraad meldt de VWPU dinsdagmiddag.

Besloten is tot dit actiemodel over te gaan vanwege de impasse ten aanzien van de afkoopregeling ten behoeve van de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden. Daartoe behoren onder meer ziektekostenregelingen, vervoers- en wetenschapstoelagen.

“De motivatie tot prestatie is al ver onder het vriespunt”

Omdat herhaalde gesprekken met het bestuur van de universiteit over de compensatie voor gemaakte kosten niet tot enig resultaat hebben geleid, heeft de wetenschappelijke staf daarom geen andere keus

dan zich te beraden over de keuzes die worden gemaakt, schrijft de VWPU. “De staf wordt immers dagelijks kleiner en de motivatie tot prestatie is al ver onder het vriespunt!” wordt gewaarschuwd.

Leegloop

De overkoepeling zegt dat de wetenschappers van Adek zich als geen andere groep in de samenleving bewust zijn geweest van de zeer precaire toestand waarin de economie zich heeft bevonden. “Het zondermeer vragen om meer geld is daarom nooit op de agenda geweest”, stelt de VWPU in haar persbericht.

De vereniging zegt offers te hebben gebracht. “Echter, een aanzienlijk deel van de collega’s heeft dit niet kunnen opbrengen, ondanks de

goede wil voor de onmisbare kennisoverdracht en -opbouw. Velen zijn helaas vertrokken en de leegloop houdt maar aan.”

De VWPU vindt dat nu het grootste economische leed is geleden, het niet meer dan redelijk is om te pogen om minstens een halt toe te roepen aan de leegloop van het meest fundamentele instituut van het land. “En dat begint met een compensatie voor kosten gemaakt, gevolgd door een structurele verbetering van de arbeidsvoorwaarden.” Echter, overleg met het universiteitsbestuur heeft tot nu toe niets opgeleverd.

| de ware tijd | Door: Redactie