Wereldwijde spanningen en de unieke positie van Suriname
| dagblad suriname | Door: Redactie
In de huidige geopolitieke context zien we dat grote landen zich voorbereiden op mogelijke conflicten. Er wordt zelfs gesproken over een dreigende Derde Wereldoorlog. De Verenigde Staten, met haar immense netwerk van militaire bases, vormt de grootste militaire macht ter wereld. Ze heeft talloze oorlogen uitgevochten en regeringen beïnvloed. Evenwel mogen Rusland, China en India niet worden onderschat, gezien hun aanzienlijke militaire capaciteiten.
We zien conflicthaarden in Afrika, Oekraïne, en het Midden-Oosten. Het gevecht om territoriale aanspraken in de Zuid-Chinese Zee, met betrokken landen zoals China, Vietnam en de Filipijnen, voegt complexiteit toe. Daarnaast beschouwt China Taiwan als een afvallige provincie,
In dit tumult biedt onze regio een zeldzame kans als veilige haven. Tot op heden kennen we geen interstatelijke oorlogen. Het is echter cruciaal dat we geen militaire machten toestaan ons grondgebied te gebruiken, zelfs niet voor trainingen. Dergelijke aanwezigheid brengt inherente risico’s met zich mee, zoals het uitlokken van conflicten, bijvoorbeeld tussen de VS en Venezuela vanwege oliebelangen.
Neem bijvoorbeeld de aanwezigheid van landen zoals de VS, Frankrijk en Nederland in diverse conflicten wereldwijd. Hun betrokkenheid leidt vaak tot onrust in regio’s waar zij opereren. De instabiliteit die zij met zich meebrengen, veroorzaakt meer geweld dan vrede,
Onze unieke positie vereist een beleid gericht op neutraliteit en vreedzaam coëxisteren. Door militaire inmenging te vermijden, kunnen we een toevluchtsoord bieden te midden van mondiale spanningen. Het is aan ons om onze stabiliteit en vrede te behouden, en een inspiratiebron te zijn voor diplomatieke en vreedzame oplossingen in de rest van de wereld.
| dagblad suriname | Door: Redactie