• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Horeca is het enige vertier in Suriname

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


Act Small Think Big - Op bezoek bij Coffeebox Noord I SUN WEB TV I

Rowin Bishesar is een jonge ondernemer en zit al een paar jaren in de horeca. “Het enige vertier in Suriname is uitgaan en ik zie mezelf daarin, in de horeca verder gaan groeien.” Rowin is geboren in een ondernemersfamilie. Met support van zijn vader is Rowin zijn eigen onderneming gestart en opende zijn eigen restaurant.

De Coffee Box opereert 18 uur per dag waarbij ontbijt, lunch en avondeten geserveerd worden volgens

internationale standaarden. Op dit moment telt het restaurant twee locaties. De nieuwe Coffee Box noord is ontworpen door een Nederlands bedrijf. De eerste locatie, namelijk Coffee Box zuid is voor twee maanden gesloten. Hetzelfde Nederlands bedrijf is ook bezig met renovatie op de eerste locatie. Er zijn nog plannen om verder uit te breiden en om eventueel districten aan te doen. 

“Kwaliteit en consistentie blijven een uitdaging en in ons bedrijf stellen we een operation manager aan die heel erg on point is als het gaat om kwaliteit en consistentie van het eten.” Er wordt in het restaurant gewerkt met de

avond en ochtend shift, de consistentie moet hetzelfde zijn en dat blijft een uitdaging. “We zijn allemaal mensen die hier werken, ook wij maken fouten. Ontevreden klanten hebben we vaak, maar we doen er alles aan om onze ontevreden klanten te compenseren en tegemoet te komen waar dat kan.”

Niet alleen de kwaliteit van het eten speelt een rol, maar ook de wachttijden. Rowin geeft aan dat het heel erg druk is, personeel blijft een uitdaging. Om het restaurant draaiende te houden, zijn er ongeveer 80 mensen in dienst die dagelijks in shiftverband werken. 

Door te reizen en creatief te zijn, worden de producten uitgekozen die worden gebruikt in het restaurant. De Coffee Box bestaat intussen al vijf jaar. De instabiele economie waarin wij nu verkeren, vormt een risico voor het restaurant. “Wij verkopen eten, maar zijn afhankelijk van onze eigen importen. We importeren heel wat zelf, maar we zijn ook afhankelijk van lokale leveranciers.

We moeten steeds duurder inkopen, je denkt dat je een bepaalde winst maakt, maar dat is niet het geval.” Als er gekeken wordt naar het jaar 2022 en 2023, heeft het restaurant voor dit jaar al zeker vijf keren nieuwe menukaarten uitgeprint. “Ik wil nog niet gaan naar het punt om de menukaarten te gaan dollariseren, we zijn hier voor eenieder maar de economische situatie blijft een uitdaging.” 

Coffee Box maakt zich niet veel druk met concurrentie. “Wij zijn gefocust op wat wij doen en leveren. Wij hebben geen last van concurrentie en doen gewoon ons ding.” De horeca maakt deel uit van toerisme, Suriname kan alleen vooruitkomen als er wordt geïnvesteerd in toerisme. “De overheid zou zich meer moeten focussen op toerisme.”

Het is moeilijk om in deze tijd een onderneming te starten, Rowin geeft aan geluk te hebben dat hij in een ondernemersfamilie zit en daarmee een start heeft kunnen maken. “Maar als je een plan hebt en dat hebt uitgeschreven, blijf positief, je kan altijd tegenwerkingen tegenkomen, maar als je doorzet, moet het zeker goedkomen”, aldus de jonge ondernemer.  

 

13 Jun 2024 | sun.sr | Door: Redactie