WERELDWIJD TEKORT AAN KUNSTMEST NEEMT VERDER TOE: PRIJZEN ZIJN MET 300 PROCENT GESTEGEN SINDS BEGIN 2022
| united news | Door: Redactie
Een wereldwijde kunstmestcrisis dreigt de planeet, die nu al honger lijdt, verder uit te hongeren. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN) in een statement.
De VN waarschuwt dat er momenteel een crisis is in de kunstmestsector. Verschillende landen in onder andere Afrika, Latijns-Amerika en Azië worstelen momenteel met de prijzen van meststoffen, die met 300 procent gestegen zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hierdoor kunnen veel boeren de meststoffen niet meer betalen.
“We beginnen echt vanuit elke toren te roepen dat er een meststoffencrisis is. En hij is enorm,” bevestigt een anonieme VN-functionaris aan Politico.
Volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank
“Als het tekort niet snel wordt aangevuld, zal de voedselproductie in Afrika met minstens 20 procent dalen”, aldus de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.
Kunstmest wordt gemaakt met behulp van een van drie hoofdbestanddelen: stikstof, fosfor of kalium. Het eindproduct wordt dan over de velden verspreid
De productie van meststoffen is een energie-intensief proces, vooral voor stikstofhoudende meststoffen, die aardgas als essentieel ingrediënt gebruiken. Dat betekent dat de prijs van kunstmest de neiging heeft gelijke tred te houden met de energiekosten. Hierdoor geraken in de toekomst mogelijk ook Europese boeren in de problemen, zeggen deskundigen.
De kunstmestprijzen waren al hoog voordat Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog heeft het probleem echter verergerd, dankzij de grote rol die Rusland speelt op de wereldmarkt voor meststoffen. Het is ’s werelds grootste exporteur van stikstofhoudende meststoffen, de op een na grootste leverancier van kalium en de op twee na grootste exporteur van fosforhoudende meststoffen.
Het Zuid-Amerikaanse land Brazilië is naarstig op zoek naar leveranciers van kunstmest. Het land heeft de grootste economie van Latijns-Amerika en is een van de belangrijkste producenten en exporteurs van sojabonen wereldwijd. Braziliaanse boeren kopen maar liefst 85 procent van hun meststoffen op de wereldmarkt, en het gebruik ervan is sinds 2017 gestegen met 30 procent.
In een telefoongesprek zou Vladimir Poetin het land een gestage aanvoer van meststoffen en diesel aangeboden hebben. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft laten doorschemeren dat hij de mogelijkheden bestudeert om nog meer van het product uit Rusland te kopen. Ook zei de president in een verklaring dat zijn land zich niet zal houden aan de internationale sancties tegen Moskou, om verdere verhonging in de wereld te voorkomen.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie