• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WEEREXPERTS WAARSCHUWEN VOOR TERUGKEER HITTE IN CARIBISCH GEBIED

| united news | Door: Redactie

Caribische weersvoorspellers zijn begonnen aan een tweedaagse bijeenkomst, waarbij ze waarschuwen dat, hoewel de regio enige verlichting begint te voelen van het ongebruikelijk hete weer van de afgelopen maanden, de hitte binnen de komende drie maanden terug zal zijn. Suriname mag daarbij ook haar borst nat maken.

Cédric Van Meerbeeck, klimatoloog bij het in Barbados gevestigde Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH), stelde tijdens het Caribbean Climate Outlook Forum (CariCOF) voor het droge seizoen 2023 tot 2024 dat de hogere temperaturen een negatieve invloed hebben op de bewoners van de regio. “Cyclonen en hitte zijn gevaren die we voelen, hebben

gevoeld of waar we van weten. Hitte heeft echter ook een negatieve invloed op ons,” vertelde hij de afgevaardigden. “Het is tijd om te stoppen met denken dat het enige wat ons klimaat beïnvloedt, regen, overstromingen en hurricanes zijn,” voegde hij eraan toe. “We weten dat er andere dingen dreigen en dat ze al begonnen zijn ons te beïnvloeden.

Hij voegde eraan toe dat de hitte, die dit jaar meer aandacht krijgt dan voorheen, in de tweede helft van het droge seizoen zal terugkeren.

Terwijl sommige gebieden minder water zullen hebben dan gebruikelijk, wees Van Meerbeeck op mogelijke overstromingen in de Guyana’s

en benadrukte hij het belang van lokale meteorologische diensten om op de hoogte te blijven van de situatie.

Hij waarschuwde ook voor droogte als een dreiging tijdens het droge seizoen en merkte op dat de voorspelling is dat er meer regen zal vallen dan normaal in de tweede helft van het droge seizoen, wat tot overstromingen kan leiden afhankelijk van de intensiteit van de neerslag.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie