WAAROM WORDT JOËL ‘BORDO’ MARTINUS NU PAS AANGEPAKT?
| united news | Door: Redactie
Foto fragment: Video clip Bordoc | Door Armand Snijders
Dat de justitiële autoriteiten een opsporingsbericht hebben uitgegeven voor Abop-topper Joël ‘Bordo’ Martinus omdat hij wordt verdacht van verschillende ernstige criminele activiteiten, zal voor weinig mensen in Suriname als een verrassing gekomen zijn. Wat echter wel verbazing wekt, is dat het zo lang heeft geduurd voordat ze de tanden in hem hebben gezet.
Bordo wordt onder meer verdacht van levensberoving, drugshandel en witwassen. In zijn woning te Hanna’s Lust hebben politie-eenheden in de nacht van donderdag op vrijdag een inval gepleegd, waarbij hij echter niet werd aangetroffen. Ook werden naar verluidt diverse invallen
Met zijn criminele verleden en zijn opzichtige, bijna ordinaire gedrag heeft Bordo jarenlang te koop gelopen met zijn uit duistere activiteiten vergaarde rijkdom. Ondanks zijn veroordeling bij verstek in Frankrijk wegens voor het organiseren van drugstransporten en het ronselen van drugskoeriers in 2019, waarbij hij ook in hoger beroep acht jaar celstraf voor aan zijn broek kreeg, zong hij sindsdien geen toontje lager in eigen land.
Sterker nog: hij kon zich, behangen met goud, gedragen als de onderkoning van Marowijne, achter uiteraard ‘koning’ Ronnie Brunswijk, die tevens Abop-voorzitter en
Hij hing (à la Brunswijk) de grote jongen uit die met geld smeet. Vooral via sociale media liet hij regelmatig van zich horen, vaak pronkend met dikke bundels geld en waarin hij zich allesbehalve vleiend en zelfs beledigend uitliet over iedereen en van alles. Zelfs president Chandrikapersad Santokhi en first lady Mellisa moesten het ontgelden. Met diezelfde Santokhi pronkte hij na diens inauguratie nog opzichtig op foto’s, waarbij hij was uitgedost als koning, uiteraard met de nodige blingbling.
Ondanks zijn zeer twijfelachtige reputatie werd Bordo in januari 2021 met de nodige tamtam aangesteld als directeur van het zeer noodlijdende Nationaal Indoor Stadion (NIS). Een maand eerder was hij door Brunswijk ook al stilletjes benoemd tot beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Kennelijk heeft Santokhi met beide functies voor Bordo ingestemd, ondanks zijn gebrekkige opleiding en een totaal gebrek aan ervaring. Immers, niets gebeurt zonder zijn toestemming.
Terwijl de president en vice-president Bordo pamperden en zijn vaak idiote uitbarstingen negeerden, vroeg een groot deel van de samenleving zich af waarom er geen strafrechterlijk onderzoek naar zijn handel en wandel werd gedaan. Want zelfs een kind kon begrijpen dat hij niet op een eerlijke manier aan zijn exhorbitante rijkdom was gekomen.
Maar hij werd lange tijd ongemoeid gelaten. Tot vorige week dus omdat er een doorbraak zou zijn in een ‘cold case’-zaak uit 2020, waarbij een begraven drugsvliegtuigje was gevonden en een man zou zijn vermoord. Wat die doorbraak is, is niet bekend. Dat overigens wordt gesproken over een ‘cold case-zaak’, terwijl het om een zaak uit 2020 gaat, zegt veel over de werkwijze van justitie. Dossiers van lastige en moeilijke zaken worden schijnbaar heel snel gesloten. In het buitenland gaan er vaak vele jaren overheen tot iets als cold case wordt bestempeld.
Dat Bordo kennelijk is getipt en kon vluchten voordat hij kon worden aangehouden, wekt bij maar weinig mensen echte verbazing. Justitie heeft een reputatie als het gaat om het laten wegglippen van prominente verdachten. De later veroordeelde oud-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, kreeg destijds ook ruimschoots de gelegenheid de benen te nemen en zet zijn leventje sindsdien ergens in het buitenland voort.
En recentelijk kon ex-directeur Paul de Haan ondanks een uitreisverbod kinderlijk eenvoudig de grens met Frans-Guyana oversteken, terwijl onderzoekers op het punt stonden hem te horen in verband met mogelijke misstanden bij het bedrijf. Van wat langer geleden is ondernemer/drugshandelaar Radj Oedit, die lang uit handen van justitie wist te blijven doordat hij naar Nederland kon reizen ‘voor medische behandeling’. Pas enkele maanden geleden werd hij door Nederland uitgeleverd aan Suriname, waar hij nu een jarenlange gevangenisstraf uitzit.
Drugscrimineel Piet Wortel, een mati van zowel Bordo als vice-president Ronnie Brunswijk, woonde jarenlang ongestoord in Suriname terwijl hij werd gezocht door de Nederlandse justitie. Hij was een belangrijke sponsor van voetbalclub SV Notch, waar Bordo dus eigenaar van is. Wortel werd net als Bordo al jaren in verband gebracht met drugsvliegtuigen, maar de Surinaamse justitie greep niet in.
Pas enkele maanden geleden, toen hij op het vliegtuig naar Aruba stapte, werd hij daar door de autoriteiten aldaar ingerekend en naar Nederland overgebracht. Enige tijd later werd hem daar onder meer een dubbele moord en grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Suriname ten laste gelegd. Mogelijk dat de verhoren van Wortel in Nederland voor de Surinaamse justitie belangrijke informatie over Bordo hebben opgeleverd, die tot zijn opsporing hebben geleid.
Bordo droomde ondertussen van een politieke carrière en wilde zich in 2025 verkiesbaar stellen voor een zetel in De Nationale Assemblee. Die droom zal, waarschijnlijk tot opluchting van velen, nooit waargemaakt kunnen worden. Want voorlopig is hij druk doende om uit de handen van justitie te blijven en kan het ieder moment gedaan zijn met zijn vrijheid.
BESCHOUWING
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie