• dinsdag 21 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CHINA LANCEERT EERSTE 10 VAN UITEINDELIJK 13.000 INTERNETSATELLIETEN VOOR ‘EIGEN STARLINK’

| united news | Door: Redactie

Foto: De Lange Mars 5b-raket met aan boord tien internetsatellieten vertrok maandag vanuit China richting ruimte | Bron: De Volkskrant.

Maandag zijn de eerste tien satelietten vertrokken van een nieuw ruimtesysteem voor internet van de Chinese overheid.

Daarmee hoopt het land een eigen tegenhanger op te tuigen van het succesvolle Starlink van het Amerikaanse bedrijf SpaceX. Die tien vormen het begin van de zogeheten megazwerm ‘Guowang’. Een consortium van Chinese bedrijven moet die zwerm het komende decennium laten aanzwellen tot een duizelingwekkend totaal van 13 duizend satellieten.

Het groepje van tien werd maandagochtend om 11.00 uur Nederlandse tijd gelanceerd met een Lange Mars

5B-raket vanaf het Chinese lanceerstation Wenchang en eindigde even later op zijn bestemming: een baan rond de aarde, op 1.100 kilometer hoogte.

China heeft tot nog toe weinig losgelaten over de Guowang-satellietten, al zijn de plannen voor de megazwerm, zoals dit soort satellietverzamelingen in ruimtevaartkringen worden genoemd, al bekend sinds 2020. In dat jaar diende China de plannen in bij de ITU, de Internationale Telecommunicatie-unie. Het land benoemde daarin een einddoel van 12.992 satellieten.

Militaire operaties

De verwachting is dat China de zwerm in gebruik zal nemen als alternatief voor het Starlinknetwerk van Elon Musk zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX. Het gebruik van die dienst

is verboden in onder meer China en Rusland.

Dat China een tegenhanger zoekt is logisch. Starlink speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij militaire communicatie en operaties tijdens de Russische oorlog in Oekraïne. Bovendien zijn zulke grote zwermen moeilijker door geopolitieke tegenstanders te vernietigen dan een enkele grote telecommunicatiesatelliet.

Overigens is Guowang niet de enige megazwerm voor internetcommunicatie waaraan China werkt. Eerder dit jaar lanceerde het land al satellieten voor de Qianfan-zwerm. Over dat netwerk maakte de overheid meer bekend: zo zal deze in eerste instantie uit 1.300 satellieten bestaan, maar kan deze op termijn gaan groeien tot 14 duizend exemplaren. Waarom het over Guowang minder loslaat, is niet bekend.

Herbruikbare rakettrap

SpaceX heeft Starlink razendsnel opgebouwd: de eerste 60 satellieten gingen in 2019 omhoog, maar inmiddels zijn er al meer dan 7.000 gelanceerd. Dat indrukwekkende tempo rust bovenal op de schouders van de eigen Falcon-9 raket, die met zijn herbruikbare onderste trap een stuk goedkoper is dan andere lanceeropties.

Om de plannen rond de Chinese megazwermen te verwezenlijken, moet de overheid daarom eerst de eigen lanceercapaciteit verder opkrikken, onder meer door de ontwikkeling van vergelijkbare raketten met herbruikbare onderdelen. Volgens de ITU-richtlijnen moet China de eerste 6.496 satellietten van de Guowang-zwerm in elk geval voor 2033 gelanceerd hebben.

Door het groeiende aantal satellieten groeit de komende jaren ook het risico op kosmische ongelukken. Nu al moeten Starlink-satellieten soms manoeuvres uitvoeren om andere satellieten te ontwijken. Botsingen in de ruimte leveren brokstukken op die vervolgens nog meer schade kunnen veroorzaken.

UNITEDNEWS|TECH

| united news | Door: Redactie