• woensdag 02 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WAARDE OPPENHEIMER-OBLIGATIES STIJGT

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: President Chan Santokhi, minister van Financiën en Planning Stanley Raghoebarsing, en VES-voorzitter Steven Debipersad.

Naarmate de plannen om aardolie te winnen in Blok 58 voor de Surinaamse kust verder ontvouwd worden, neemt de waarde van de zogenoemde Oppenheimer-obligaties toe.

Zo blijkt uit data van de internationale financiële markten. Bij de herschikking met de obligatiehouders is een value recovery instrument (VRI) overeengekomen, die het mogelijk maakt dat zij met inkomsten uit oliewinning gecompenseerd worden voor verliezen die zij door de herschikking zouden lijden.

Ondanks de voorlopig gunstige vooruitzichten voor de geplande olieproductie in Blok 58 is de Vereniging van Economisten in Suriname (VES)

ontstemd over onderdelen van de herschikking met Oppenheimer. Het getuigt volgens de organisatie niet van prudent beleid om toekomstige inkomsten te verpanden.

“De VES en mijn persoon zijn faliekant tegen financiering ten koste van toekomstige of nog te ontvangen en hiermee onzekere inkomsten. Ons land heeft al genoeg nare ervaring met het Oppenheimer gebeuren met nu een nare VRI nasmaak”, zegt VES-voorzitter Steven Debipersad.

Financieel medium Bloomberg noemde vorige week in een artikel de vooruitzichten voor de Surinaamse economie met de verwachte olieproductie in Blok 58 ‘nogal goed’. Zo goed zelfs dat de Oppenheimer-obligaties al beter presteren. Vanaf juli dit jaar zijn

ze gestegen met drie dollarcent op de dollar. De risicopremie van Suriname is het afgelopen jaar verdrievoudigd. Het was een jaar van outperformance voor Surinaamse obligaties, die 14,7 procent opleverden voor beleggers, vergeleken met gemiddeld vijf procent voor opkomende marktgenoten, volgens gegevens verzameld door Bloomberg. Het extra rendement dat beleggers eisen om de notes (obligaties) te houden boven vergelijkbare Amerikaanse staatsobligaties is dit jaar met bijna 200 basispunten gedaald tot 479 punten, volgens gegevens van JPMorgan & Chase.

De sovereign notes van Suriname die in 2033 aflopen, zijn gestegen van 83 dollarcent per dollar toen ze in december voor het eerst werden geherstructureerd naar 97 dollarcent. Het zogenaamde waardeherstelinstrument, dat in 2050 afloopt en wordt uitgekeerd nadat de overheid ten minste 100 miljoen US dollar aan olie-royalty’s heeft ontvangen uit de productie in Blok 58, is meer dan verdubbeld in prijs. Het wordt nu verhandeld voor 85 dollarcent, volgens indicatieve prijsgegevens verzameld door Bloomberg. Het zou nog eens 10 tot 24 dollarcent kunnen stijgen, schreef Jason Keene van Barclays.

Eerder maakte TotalEnergies bekend dat in Blok 58 een olieproductieproject wordt geïnitieerd waarin ruim negen miljard US dollar wordt geïnvesteerd. “Dit gaat een behoorlijk significante, betekenisvolle impact hebben op het land,” zei Kevin Daly, een portefeuillebeheerder voor opkomende markten bij Aberdeen Asset Management. De inkomsten uit de olie zullen een “game changer” zijn, voegde hij toe.

Daly heeft de afgelopen maanden Surinaamse obligaties opgekocht die in 2033 aflopen, en verwacht meer winst zodra TotalEnergies later dit jaar een definitief besluit neemt over het project. Het zou een keerpunt kunnen zijn in wat een hobbelig pad is geweest naar een oliehausse voor Suriname. TotalEnergies en APA hebben eerder het nemen van een besluit over het project uitgesteld.

Maar na de aankondiging van TotalEnergies-topman Patrick Pouyanne in juli dit jaar halveerde Barclays de geschatte waarschijnlijkheid van een “geen definitief investeringsbesluit”-scenario van tien procent naar vijf procent en raadde beleggers aan een aan olie gekoppeld warrant te kopen. Deze warrant werd door Suriname vorig jaar uitgegeven nadat het zijn schulden had geherstructureerd met Oppenheimer. Pouyanne, zei dat TotalEnergies mogelijk al aan het einde van het derde kwartaal dit jaar een definitief besluit, de zogenoemde FID, kon nemen over het olieproject in blok 58.-.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie