• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WAAR BLIJFT DE BELOOFDE VERHOGING VAN HET MINIMUMLOON?

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) | Auteur: Armand Snijders.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) laat opnieuw een deel van de arbeidersklasse enorm in de steek.

Terwijl zij al maanden uitkijken naar de verhoging van het wettelijk minimumloon die al per 1 januari gerealiseerd had moeten zijn, lijkt zijn ministerie daarmee te dralen.

Vorig jaar waren werknemers ook al blij gemaakt met een dode mus, waardoor zij nog steeds moeten rondkomen van een beschamende 35 SRD per uur. En er lijkt vooralsnog nog geen zicht op verbetering. Hoewel volgens gemaakte afspraken het minimumuurloon

per 1 januari door de regering aangepast had moeten worden – wat ook is vastgelegd in een beschikking die is gepubliceerd in het Staatsblad – krijgen duizenden werknemers nog altijd geen cent meer. Het ministerie maakte kort voor de jaarwisseling bekend dat de streefdatum voor het nieuwe minimumuurloon nu 1 februari 2024 was.

Mac Andrew vond na “een uitgebreide presentatie van de Nationale Loonraad” dat “een brede consultatie over het nieuwe minimumuurloon zeer gewenst was”. En dat terwijl hij er al maanden van op de hoogte was dat er per 1 januari een nieuw minimumloon moest komen. Waarom hij niet eerder

de koe bij de horens heeft gevat, is voor iedereen een raadsel.

Deze minister draagt de laagstbetaalden in de samenleving overduidelijk geen warm hart toe, zo heeft hij in het verleden al bewezen. De vorige verhoging, die per 1 februari 2023 zou worden doorgevoerd, ging uiteindelijk niet door. Per die datum zou het tarief SRD 38,50 per uur bedragen. Dat bedrag was door zowel de Nationale Loonraad als de regeringsraad goedgekeurd.

Echter, een week later draaide Mac Andrew volkomen onverwacht dat besluit terug. Hij zei dat de verhoging ‘na consultaties’ met onder meer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) was aangehouden en dat er in de regeringsraad opnieuw over zou worden gesproken. Dat was een zeer vreemde beslissing omdat die regeringsraad op 7 februari het raadsvoorstel had goedgekeurd, nadat alle sociale partners in de Nationale Loonraad daar hun zegen aan hadden gegeven.

Het ministerie van AWJ zegt nu dat het advies van de Loonraad volgens de wet bindend is voor de minister, “maar voor het uiteindelijk vaststellen en afkondigen van het nieuwe algemeen minimumloon heeft de minister de goedkeuring nodig van de regeringsraad. De regering is dus ten alle tijde gerechtigd om een ander minimum uurloon vast te stellen”.

De reden waarom de regeringsraad terug is gekomen op haar besluit, is naar zeggen van Mac Andrew dus dat de VSB en Asfa het niet eens waren met het tarief. Ze beseften dat kennelijk pas nadat de Nationale Loonraad, waar ze zelf zitting in hebben, akkoord was gegaan met het nieuwe loon. De terugdraaiing heeft Mac Andrew of een ander regeringslid nooit uitgelegd aan de doelgroep.

Later werd bepaald dat het algemeen minimumloon gefaseerd zou worden verhoogd tussen 1 maart en 31 december. Voor de periode 30 maart-30 juni werd het verhoogd van SRD 20 naar SRD 30 per uur en ingaande 1 juli tot en met 31 december 2023 van SRD 30 naar SRD 35. Veel werknemers waren en zijn daarover nog steeds woest.

De 26-jarige Patricia Slijngard, die in een Chinese handelszaak in het centrum werkt, heeft geen goed woord over voor de Arbeid-bewindsman. “Ik ben dankzij deze minister in een jaar tijd al bijna SRD 11.000 misgelopen. Ik heb drie maanden SRD 1.700 minder gekregen dan als het minimumloon wel naar de beloofde SRD 38,50 was gegaan en sinds 1 juli vorig jaar tot nu toe zo’n SRD 700 op maandbasis, uitgaande van de gemiddeld tweehonderd uur die ik werk. Dat is voor hem misschien peanuts, maar voor alle mensen zoals ik een fors bedrag.”

“En nu is ook de jongste verhoging uitgesteld. Tot wanneer is onduidelijk. Dat kan toch niet? De overheid komt haar afspraken gewoon niet na. Voor de koopkrachtversterking, die ik eerst wel kreeg, kom ik sinds een paar maanden ook niet meer in aanmerking. Niemand die mij kan vertellen waarom. Ik kom nu echt niet meer uit. Het is dat mijn ouders mij ondersteunen, anders zou ik echt honger lijden.”

Vrijwel iedereen verdenkt Mac Andrew ervan dat hij zich heeft laten inpakken door het bedrijfsleven. Daar heeft hij als oud-voorzitter van de VSB nog altijd zeer goede connecties. Slijngard: “Sorry dat ik het zeg, maar deze minister vergeet de arbeiders en zit op schoot bij het bedrijfsleven. Het is overduidelijk dat die bedrijven kennelijk bepalen wat de minister moet doen. Dat is toch schandelijk? Ik vraag mij af hoeveel hij krijgt toegeschoven. Of mag ik dat niet zeggen?”

Niet alle werkgevers betalen hun personeel het zeer karige minimumloon. Sommige winkeleigenaren zijn het wachten op de minister beu en hebben wonderwel uit zichzelf het loon dat zij betalen verhoogd. Zoals de (Chinese) eigenaar van een winkelzaak in Paramaribo-Noord, die zijn personeel nu SRD 2.500 betaalt bij een volledige werkweek van 48 uur. Dat komt neer op een kleine SRD 50 per uur, ofwel ruimschoots boven het wettelijk minimumloon.

De ondernemer, die niet wil dat zijn naam wordt genoemd, zegt dat te hebben gedaan omdat hij de regering veel te nalatig vindt om arbeiders een menswaardig bestaan te geven. “Met al die prijsverhogingen en andere maatregelen van de afgelopen jaren, zou je toch mogen verwachten dat er een veel beter sociaal vangnet is voor de laagstbetaalden. Maar deze regering laat ze in de steek, net zoals ze ons ondernemers in de steek heeft gelaten in de coronaperiode, waarbij we onze zaak moesten sluiten. Mijn medewerkers, van wie de meesten hier al jaren werken, mogen daar niet de dupe van worden.”

“Ik begrijp de beweegreden niet van de minister”, vervolgt de winkelier. “Maar voor mij is het genoeg, ik laat mij niet meer leiden door de politiek, die zich niets aantrekt van ondernemers en hun werknemers. Ook andere collega’s denken er zo over, heb ik begrepen. Natuurlijk geef ik liever minder aan salarissen uit, maar dan komen mijn mensen niet meer rond. Ik voel mij toch verantwoordelijk voor ze, ze werken immers hard. En als ik die verhoging niet geef, dan loop ik het risico dat ze elders gaan werken.”

Volgens de laatste update van het ministerie zou de streefdatum voor het nieuwe minimumloon dus 1 februari zijn. Maar ook die datum is voorbijgegaan, zonder teken van leven van zowel het departement als Mac Andrew. En zo moeten diegenen die daarvan afhankelijk zijn, nog het nodige geduld betrachten.

ANALYSE

 

 

| united news | Door: Redactie