• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEPRIJZEN BLIJVEN RELATIEF HOOG ONDANKS LICHTE TERUGVAL DOOR NIEUWE SANCTIES TEGEN RUSLAND

| united news | Door: Redactie

De olieprijzen hebben dinsdagmorgen een lichte terugval gekend, maar behouden nog steeds het merendeel van hun recente stijgingen.

Dit komt door de effecten van de nieuwste ronde Amerikaanse sancties tegen de Russische energie-industrie.

Analisten verwachten dat het sanctiepakket de wereldwijde olieproductie van Rusland met tussen de 700.000 en 800.000 vaten per dag kan verminderen. Dit is een volume dat voldoende is om de olieprijzen op hun huidige niveaus te houden. Op het moment van schrijven stond de prijs van Brent-olie op USD 80,34 per vat, terwijl de prijs van West Texas Intermediate (WTI) op USd 78,24 per vat stond. Dit is een

lichte daling ten opzichte van de slotkoersen op maandag, maar beide prijzen zijn hoger dan ze in de afgelopen vier maanden zijn geweest.

“De koppen in het nieuws rondom de Russische olie-sancties zijn de dominante factor voor de olieprijzen van de afgelopen week. Gecombineerd met robuuste economische data uit de VS, zorgen de krapper wordende vraag- en aanbodverhoudingen voor enige opwaartse druk,” aldus analist Yeap Jun Rong van IG tegenover Reuters.

Hij suggereerde dat er ruimte is voor winstnemingen, wat de recente stijging mogelijk kan omdraaien in de komende dagen.

Analisten van ING, Warren Patterson en Ewa Manthey, merkten op in een update

dat de nieuwste sancties de vloot van tankers die Russische olie vervoeren, mogelijk met een kwart zouden kunnen verkleinen. “Het verlies van dit volume zou de overschotten die we voor de olieprijs dit jaar verwachten, kunnen wegnemen,” schreven ze. Echter, de werkelijke verloren volumes zullen waarschijnlijk kleiner zijn. Sommige kopers kunnen besluiten deze sancties te negeren, en Rusland kan ook meer afhankelijk worden van tankers uit de zogenaamde ‘schaduwvloot’ die niet gesanctioneerd zijn om de handel voort te zetten.

Sommige analisten zijn van mening dat de verwachting van gematigde vraag uit de grootste olie-importeur ter wereld, China, de effecten van de sancties zou kunnen afzwakken. De olie-importen van China in 2024 daalden voor het eerst in twintig jaar (exclusief de pandemieperiode), wat suggereert dat de vraagtrends in het Aziatische land een dalende lijn zouden kunnen blijven volgen. Anderzijds wijzen anderen erop dat de inspanningen van Beijing om de economische groei te versnellen, de olievraag mogelijk weer kunnen doen aantrekken.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie