SURINAME BEREIDT ZICH VOOR OP DOORBRAAKJAAR IN DE OLIE- EN GASINDUSTRIE
| united news | Door: Redactie
Bron: BN Americas
Suriname staat aan de vooravond van een historische doorbraak in zijn olie- en gasindustrie, met 2025 in zicht als het jaar waarin het land zijn potentieel in de offshore energieproductie volledig wil realiseren.
Hoewel het vaak in de schaduw stond van het upstream-succes van buurland Guyana, neemt Suriname snel aan belang toe dankzij de dringende noodzaak om koolwaterstoffen te gelde te maken in een afnemend tijdsvenster.
De definitieve investeringsbeslissing (FID) van vorig jaar voor blok 58, dat naar verwachting de eerste diepwaterbijdrage van Suriname aan de koolwaterstofproductie zal leveren, markeerde een keerpunt.
Deze mijlpaal heeft een nieuwe dynamiek gegeven aan andere
Bovendien heeft Petronas recentelijk een overeenkomst gesloten met Noble voor het inzetten van een boorplatform dit jaar bij diepwaterblok 52. Tegelijkertijd heeft Petronas een contract toegekend aan Shearwater Geoservices om een seismisch onderzoek uit te voeren op hetzelfde terrein. Deze activiteiten onderstrepen de toegenomen investeringsbereidheid in Suriname’s offshore-sector.
De Surinaamse overheid anticipeert op inkomsten die vergelijkbaar zijn met die van Guyana en werkt daarom aan het versterken van de institutionele infrastructuur. In dit kader heeft
Ondertussen blijkt uit informatie van NIMOS dat TotalEnergies, houder van een operationeel belang in blok 58, een concept-milieueffectrapportage heeft ingediend voor een boorprogramma bij diepwaterblok 64. Het bedrijf onderzoekt verschillende booropties en plant een eerste exploratieboring, genaamd Macaw, in de eerste fase van dit jaar. Deze operatie zal naar schatting 59 tot 120 dagen duren.
Het gebied van interesse binnen blok 64 beslaat 563 km², met waterdiepten variërend van 1.200 tot 1.500 meter. De 442 pagina’s tellende concept-milieueffectrapportage is beschikbaar gesteld voor openbare inzage.
TotalEnergies heeft een operationeel belang van 40% in blok 64, terwijl Petronas en QatarEnergy elk 30% bezitten. Met deze ontwikkelingen lijkt Suriname goed gepositioneerd om zijn rol in de regionale energiemarkt aanzienlijk te versterken.
ENERGY
| united news | Door: Redactie