• zaterdag 12 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VOORLOPIG NOG GEEN STATIONSSCHIP NAAR CURAÇAO

| united news | Door: Redactie

Foto: Het stationschip, Zr.Ms. Holland | Auteur: Armand Snijders.

Curaçao en de overige Caribische eilanden binnen het Koninkrijk zullen het de komende tijd nog zonder een stationsschip van de marine moeten doen.

Dat heeft demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Een stationsschip speelt een belangrijke rol bij counter-drugsoperaties in de regio. Het patrouilleert intensief op de Caribische Zee, waar het wordt ingezet voor anti-drugsoperaties, de handhaving bij wapensmokkel en mensenhandel. Het schip houdt zich daarnaast bezig met het handhaven van milieuregels, bijvoorbeeld als het gaat om (illegale) visserij.

Doorgaans wordt dankzij de aanwezigheid van dergelijke vaartuigen

jaarlijks minimaal tienduizend kilo cocaïne onderschept.

Na het vertrek van het stationsschip Zr.Ms. Groningen, dat tussen mei en oktober afgelopen jaar de marinebasis Parera op Curaçao als thuisbasis had, was al bekend dat het enige tijd zou duren voordat een vervangend fregat zou komen.

De reden was in eerste instantie dat er onderhoudswerkzaamheden aan de patrouilleschepen verricht moesten worden en de brandschade aan een van deze schepen eerst hersteld moest worden.

Begin dit jaar zou er een ander schip naar Curaçao gestuurd worden, maar ‘gezien de acute noodzaak en de zich snel ontwikkelende situatie in het Midden-Oosten’ werd daar toch van afgezien. In

het Midden-Oosten is momenteel de Zr.Ms. Holland actief, die binnenkort terugkeert naar Nederland.

Ollongren verwacht dat na april weer een van de vier beschikbare schepen van de Hollandklasse in de Caribische regio actief zal zijn. Waarschijnlijk wordt dat de Zr.Ms. Holland, hoewel de woordvoerder van de marine dat nog niet met zekerheid kan bevestigen.

De afwezigheid van een stationsschip is een aderlating bij met name de drugsbestrijding in de regio. Sinds het vertrek van de Zr.Ms. Groningen zijn er geen onderscheppingen van grote cocaïnetransporten meer geweest. Dat baart de autoriteiten van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten – de eilanden in het operatiegebied – grote zorgen, omdat de smokkelaars al die maanden dus meer vrij spel hebben.

Maar volgens de marine zijn er wel andere schepen inzetbaar. Zo is het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan continue aanwezig, al kan dit schip niet alle taken van een stationsschip op gelijkwaardig niveau overnemen.

Daarnaast staat – in geval van nood – de Zr.Ms. Zeven Provinciën op afroep ter beschikking vanuit Nederland. Dit luchtverdedigings- en commandofregat kan ingezet worden na bijvoorbeeld orkanen of andere calamiteiten.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie