Caribisch hof verleent rechtsingang aan analist Ramsamooj om detentie in Suriname aan te vechten
| de ware tijd | Door: Redactie
door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — Het Caribisch gerechtshof (Caricom Court of Justice, CCJ) heeft donderdag besloten rechtsingang te verlenen aan de Trinidadiaanse politiek analist Derek Ramsamooj om zijn detentie in Suriname, in 2020 aan te vechten bij dat hof. Tijdens een zogeheten ‘casemanagementconferentie’ zei waarnemend president van de CCJ, rechter Winston Anderson, dat het hof zowel het verzoek als de schriftelijke opmerkingen van betrokken partijen in overweging heeft genomen.
“We hebben besloten rechtsingang te verlenen om deze zaak voortgang te laten hebben”, zei Anderson, nadat hij zowel de advocaat van Ramsomooj, Justin Phelps als de vertegenwoordiger van de staat Suriname, Hans Lim a
“In de aanklacht van Ramsamooj tegen de staat Suriname wordt door zijn juridisch team veel aandacht besteed aan de mensenrechtenschendingen die de analist gedurende zijn tijd in Suriname heeft ondervonden”
“De heer Ramsamooj heeft vanaf het begin toegang gekregen tot juridische bijstand. Zijn zaak is nog steeds in behandeling bij de rechtbank in Suriname. Er is wat vertraging omdat hij niet fysiek
De CCJ-rechter merkte op dat de drempel om rechtsingang te verlenen bij het Caribisch hof erg laag is. De aanvrager hoeft slechts een gemotiveerd verzoek aan het hof voor te leggen. “We erkennen dat er enkele feitelijke kwesties zijn die betwist worden en die alleen tijdens een hoorzitting kunnen worden opgelost” zei Anderson.
Ook zei hij dat het hof tot de conclusie is gekomen dat er verschillende interpretaties zijn van de status die moet worden gegeven aan het burgerlijk handvest van de Caricom. Dat heeft bijgedragen aan het besluit dat dit het best bediscussieerd kan worden tijdens een volledige hoorzitting over deze kwestie.
Bij de hoorzitting die op 23 januari zal plaatsvinden, wil de CCJ ook deskundigen van het Caricomsecretariaat horen als ook een deskundige in het Surinaams recht. Ramsamooj, 62, die zowel een Trinidad and Tobago als een Brits paspoort heeft, werd in oktober 2020 standrechtelijk vastgehouden in Paramaribo en mocht het land pas in september 2022 verlaten. Hij lijdt aan een reeks medische problemen, waaronder diabetes, hoge bloeddruk en ernstige coronaire hartziekten.
Op last van een rechter moest de Surinaamse regering het in beslaggenomen paspoort van de analist weer aan hem afstaan. Dat gebeurde echter bijkans twee jaar nadat hij als verdachte was aangemerkt en aangehouden. Daarvan werd hij ruim acht maanden in detentie (voorarrest) gehouden.
De rest van de twee jaar werd hij in afwachting van de behandeling van zijn zaak vrijgelaten, zonder te kunnen beschikken over zijn paspoort en andere persoonlijke bezittingen. Het besluit van de rechter om het zijn paspoort terug te geven kwam na in overweging te hebben genomen dat Ramsomooj te allen tijde blijk had gegeven bereid te zijn, zijn volledige medewerking te verlenen aan de onderzoekszaak en bereid was een eerlijk proces te ondersteunen. De Trinidadiaan heeft volgens de Surinaamse rechter consequent aangegeven dat hij zijn naam langs legale wegen wilde zuiveren.
In de aanklacht van Ramsamooj tegen de staat Suriname wordt door zijn juridisch team veel aandacht besteed aan de mensenrechtenschendingen die de analist gedurende zijn tijd in Suriname heeft ondervonden. In detentie is zijn gezondheid snel achteruit gegaan, mede door de slechte en afwezige medische voorzieningen, maar ook omdat zijn verzoeken om in het buitenland medisch behandeld te worden werden afgewezen.
De analist, die in verschillende Caribische landen heeft gewerkt, waaronder Jamaica, Guyana, Grenada, St. Lucia en St. Kitts en Nevis, kreeg op 6 oktober 2020, in zijn hotel in Paramaribo, bezoek van een politiefunctionaris die hem meedeelde dat de politie alleen een verklaring van hem wilde hebben als ondersteuning van het onderzoek naar mogelijke malversaties die hebben plaatsgevonden bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).
Ramsamooj had klantonderzoeken uitgevoerd voor de SPSB, evenals enquêtes onder bankmedewerkers, naast het uitvoeren van twee landenrisicobeoordelingen van Suriname in zijn hoedanigheid van analist en onderzoeker. De activiteiten werden betaald door de SPSB. Toen hij op basis van zijn toezegging zich naar het politiebureau begaf met medeneming van bewijsstukken over zijn werk en de betaling werd hij als verdachte aangemerkt en meteen in verzekering gesteld.
| de ware tijd | Door: Redactie