Stijgende schulden onder Nederlandse jongeren binnenkort ook in Suriname?
| waterkant | Door: Redactie
In Nederland neemt de populariteit van persoonlijke leningen onder jongeren (18 tot 24 jaar) flink toe. Uit een recent onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief blijkt dat het aantal afgesloten leningen onder jongeren in de afgelopen decennia met bijna 140% is gestegen. De grootste drijfveer achter deze groei is de digitalisering van het aanvraagproces, hierdoor kunnen jongeren binnen enkele minuten online een lening aanvragen.
Groeiende vraag naar leningenIn 2014 vroegen ongeveer 8000 jongeren een persoonlijke lening aan, maar dit aantal is in 2023 gegroeid naar maar liefst 19.000 aanvragen. Dit komt neer op een groei van 137,5%. Volgens Chris Hilgersom van
Jongeren kunnen nu eenvoudig online verschillende leningen vergelijken, documenten uploaden, en uiteindelijk een lening afsluiten. Alles kan vanuit huis geregeld worden, zonder fysiek naar een bank te hoeven gaan. De digitalisering maakt het mogelijk om efficiënter leningen aan te vragen. De beschikbaarheid van online-informatie en advies heeft de drempel voor jongeren verlaagd om een persoonlijke lening af te sluiten.
Risico’s van lenen voor jongerenHoewel de toename van leenaanvragen voordelen biedt op het gebied van toegankelijkheid en snelheid, brengt het ook risico’s met zich mee. Onverantwoord lenen kan namelijk
Volgens Hilgersom is het belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de gevolgen van het afsluiten van bijvoorbeeld een DEFAM lening: “Wanneer een betalingsachterstand ontstaat, kan dit zorgen voor een negatieve registratie. Dit heeft direct invloed op de hoogte van de toekomstige hypotheek, omdat banken vaak een percentage van het openstaande leningbedrag in mindering brengen op de maximale maandlasten. Hierdoor kunnen jongeren minder lenen voor hun hypotheek.”
Populaire leendoelen onder jongerenEen opvallende trend onder jongeren is de groeiende interesse in groene leningen. Deze leningen worden gebruikt voor het verduurzamen van woningen. Waar in 2013 slechts 5% van de leningen voor verduurzaming werd gebruikt, is dit percentage in tien jaar tijd gestegen naar 42%. Deze ontwikkeling is aantrekkelijk, aangezien verduurzaming niet alleen bijdraagt aan een beter energielabel van de woning, maar ook kan leiden tot financiële voordelen, zoals subsidies en lagere energiekosten.
Daarnaast wordt er steeds vaker gekozen voor financiering buiten de hypotheek om. Groene leningen kunnen met fiscaal voordeel worden afgesloten en bieden de mogelijkheid om sneller af te lossen. Dit biedt meer zekerheid, bijvoorbeeld in het geval van een eventuele restschuld. Banken spelen ook in op deze trend door rentekortingen aan te bieden voor groene financieringen.
Jongeren worden zich steeds bewuster van de impact van hun keuzes op het milieu en de maatschappij. Dit bewustzijn heeft invloed op hun beslissingen rondom leningen en investeringen. Groene leningen sluiten goed aan bij hun wens om niet alleen financieel verstandig te handelen, maar ook een positieve bijdrage te leveren aan de verduurzaming van hun woning en de maatschappij.
| waterkant | Door: Redactie