• dinsdag 03 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Illegale visaanlandingsplaatsen zullen worden “opgeruimd”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Alle illegale visaanlandingsplaatsen langs de Marowijnerivier en andere plekken in het land zullen worden opgeruimd. Er komt binnenkort een presidentiële werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de Marine, Kustwacht en de Maritieme Politie, die met de taak zal worden belast om alle illegale visaanlandingsplaatsen op te ruimen. Deze mededeling deed minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  tijdens de persconferentie woensdag van de regeringsraad. De illegale visaanlandingsplaatsen faciliteren en of houden de illegale visserij op zee in stand. 

Het opruimen van alle illegale visaanlandingsplaatsen moet bezien worden tegen de achtergrond van maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat Suriname

door de Europese Unie (EU) ge-blacklist wordt voor wat betreft visaxporten. Tegen Suriname heeft de EU recentelijk sanctieprocedures ingezet. Suriname wordt verweten niet voldoende op te treden om illegale visserij voor de kust op zee tegen te gaan. Illegale vissersvaartuigen al dan niet met vervalste Surinaamse visvergunningen steken veelvuldig de zeegrens met Frans Guyana over om er illegaal te vissen. Deze praktijk doet zich al jaren voor tot grote ergenis van de Frans Guyanezen. 

De Franse autoriteiten hebben vaak bij Suriname aangedrongen op adequate maatregelen. Doordat die maar uitblijven heeft Frankrijk vorig jaar Suriname bij de EU aangebracht. 

De aanwezigheid van illegale

visaanlandingsplaatsen langs de Marwijne steekt de Frans Guyanese autoriteiten heel erg. De Fransen zijn ook goed op de hooge van illegale visaanladingsplaatsen langs de Commewijnerivier en op andere plekken in het land.

Illegale visserij

Illegale visserij en de negatieve effecten daarvan op Surinaamse vissers was een van de hoofdonderwerpen tijdens de bespreking dinsdag tussen president Santokhi en het bestuur van het Visserscollectief. Het Visserscollectief heeft vorige week tijdens een protestloop een petitie aangeboden aan de president. Daarin vroegen ze om dringende aandacht voor een aantal knellende zaken die de Surinamse visvergunninghouders parten spelen. Aandacht is gevraagd voor de verhoogde brandstofprijzen, de verhoogde prijzen van inputs, lage opkoopprijzen van vis, de aanwezigheid van illegale vissersvaartuigen in Surnaamse wateren en de veiligheid op zee. 

Door de hoge exploitatiekosten zegt het Visserscollectief dat hun leden in grote problemen raken met de bedrijfsvoering. Indien er geen verbetering komt zullen ze genoodzaakt zijn hun vaartuigen aan de ketting te houden en niet meer naar zee uit te varen voor visvangst.

Om de illegale visserij tegen te gaan zegt minister Sewdien dat bij de monding van de Suriame- en de Commewijnerivier een meldpunt zal worden ingesteld. Alle binnenkomende en uitvarende vissersvaartuigen dienen zich er aan te melden. Behalve dat er een geldige visvergunning moeten kunnen worden aangetoond, dienen vissers ook de Vessel Monitoring System (VMS) apparatuur aan boord te hebben. Voor binnenkomende vaartuigen zal worden nagegaan waar de visvangst zal worden aangeland. 

Tijdens het gesprek met president Santokhi is op het Visserscollectief het beroep gedaan om medewerking te verlenen bij het terugdringen van de illegale visserij. Het Visserscollectief is ook gevraagd mee te werken om statistiekcijfers over visvangsten door te geven.

Voor wat betreft hun verzoek om inputs invoerrechtenvrij het land binnen te laten komen, is ze toegezegd dat de regering daartoe de mogelijkheden zal bekijken. Voorwaarde is wel dat men zich eerst goed moet organiseren en hun administratie als coopratieve organsaitie goed op orde moeten brengen.-.

| dagblad suriname | Door: Redactie