
Voorlichting voor hulpbehoevenden: verkiezingen moeten toegankelijk zijn voor iedereen
| waterkant | Door: Redactie
De bewustwording rond toegankelijke verkiezingen krijgt extra aandacht nu de Commissie Voorlichting Verkiezingen 2025 (CVV) samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Suriname (Biza) en het platform ISOS (Integrale Samenwerking van Organisaties met een Speciale Hulpvraag) zich richt op inclusieve voorlichting. Op 15 en 16 mei bezochten zij instellingen als Stichting Teki Leli in Moengo, Huize Ashiana en het NKC Instituut om kiezers met een hulpvraag goed te informeren over hun stemrechten en de praktische gang van zaken.
Tijdens deze ontmoetingen werd duidelijk dat veel deelnemers al basiskennis hebben over het verkiezingsproces. Toch leeft er veel onduidelijkheid over onderwerpen
“Een hulpbehoevende kiezer mag met een begeleider naar het stembureau komen, maar het stemmen zelf gebeurt altijd onder toezicht van een lid van het stembureau,” aldus Gangapersad. Indien de kiezer fysiek niet in staat is om het vakje zelf rood te kleuren, zal een plaatsvervangend lid dit doen op aanwijzing van de kiezer, terwijl de begeleider toeziet op een correcte uitvoering van de stemkeuze.
Gangapersad benadrukte dat volmacht geven strikt gereguleerd is.
Om de praktische kennis te vergroten, deelde de commissie ook voorbeeldstembiljetten uit voor zowel de De Nationale Assemblee (DNA) als de ressortraad (RR). Daarbij werd telkens benadrukt dat per stembiljet slechts één vakje rood gekleurd mag worden.
Deze informatiecampagne onderstreept het belang van toegankelijke verkiezingen, waarbij niemand vanwege fysieke beperkingen wordt uitgesloten van zijn of haar stemrecht.
| waterkant | Door: Redactie