• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VOOR DRUGSCRIMINEEL BORDO IS HET GAME OVER

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Joël ‘Bordo’ Martinus. | Auteur: Armand Snijders.

Het hoge woord in Brazilië is er uit: drugscrimineel Joël ‘Bordo’ Martinus wordt niet uitgeleverd aan Suriname maar aan Frankrijk, waar hij ook een jarenlange celstraf moet uitzitten wegens het ronselen van cocaïnesmokkelaars.

Zijn leven beschouwde hij altijd als één groot spel, maar nu is het toch echt game over voor hem. De zeer omstreden Abop-ondervoorzitter leefde jaren ongestoord als God in Frankrijk met zijn crimineel verdiende geld. In november 2022 moest hij echter vluchten toen de Surinaamse justitie hem wilde oppakken wegens ‘moord, het medeplegen/medeplichtigheid tot moord, doodslag, deelneming criminele organisatie, overtreding van

de Wet Verdovende Middelen, van de Wet Money Laundering en nog een lange lijst andere strafbare feiten. Hij was duidelijk vooraf getipt door ‘iemand van hogerhand’ dat de politie voor de deur van zijn huis te Hanna’s Lust zou staan zodat hij kon vluchten. Het leverde hem opnieuw een vooraanstaand plaatsje op de lijst van Interpol op.

Anderhalf jaar lang wist hij uit handen van de sterke arm te blijven, maar uiteindelijk braken zijn zeer regelmatige uitlatingen via sociale media hem op. De autoriteiten van buurland Brazilië – waar hij naar toe was gevlucht – wisten hem daardoor met waarschijnlijk ondersteuning

van de Franse inlichtingendiensten – betrekkelijk eenvoudig te traceren en grepen hem eind mei vorig jaar in de kraag. De Fransen waren immers erg in hem geïnteresseerd.

Dat land had nog een appeltje met hem te schillen nadat hij in 2019 door een rechtbank in de Franse stad Le Mans bij verstek was veroordeeld tot acht jaar cel voor het ronselen van drugskoeriers in de periode 2016 tot 2018.

Terwijl hij het grote geld opstreek, liepen de smokkelaars alle risico’s. Velen werden (in Frans-Guyana of op het Franse vasteland) opgepakt en verklaarden voor de rechter dat ze in opdracht van Bordo werkten.

Na zijn arrestatie in São Paulo dienden de Fransen vrijwel direct een verzoek tot uitlevering in bij Brazilië, zodat hij eerst zijn straf in hun land zou moeten uitzitten. Ook Suriname vroeg om zijn uitlevering om hem te kunnen berechten voor de zaken waarvoor hij wordt verdacht. Maar aangezien de Fransen hem al in 2019 op de Interpol-opsporingslijst hadden laten zetten en Suriname dat pas eind 2022 deed, lag het op voorhand eigenlijk al vast dat Suriname achter het net zou vissen en nog een paar jaar zou moeten wachten voordat Bordo zijn straf in eigen land zou moeten ondergaan.

Het is internationaal sowieso gebruikelijk dat het ‘wie het eerst komt het eerst maalt’-principe wordt gehanteerd. In dit specifieke geval heeft ook meegespeeld dat zowel in Brazilië als Frankrijk weinig vertrouwen bestaat in het Surinaamse rechtssysteem. Dat de autoriteiten Bordo zo lang ongemoeid hebben gelaten terwijl duidelijk was dat hij zich met criminele activiteiten bezighield en dat hij uiteindelijk kinderlijk eenvoudig de benen kon nemen, hebben daar aan bijgedragen.

Hij zal, zodra hij in Parijs is geland, stevig aan de tand worden gevoeld door de Franse justitie. Die heeft nog heel veel vragen voor hem, onder meer over zijn contacten in het criminele circuit, met name op de cocaïnelijn van Frans-Guyana, de regio en Europa. En wie daar allemaal bij betrokken zijn. Dan zou ook de naam van vicepresident Ronnie Brunswijk weer kunnen vallen, die overigens door de Fransen en Nederland al bij verstek is veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Ook de drugsmaffia in Frankrijk heeft de zinnen op hem gezet omdat wordt gevreesd hij wel eens kan gaan zingen als een picolet. Dat moet koste wat het kost worden voorkomen. En de armen van die maffia reiken heel ver.

Dus Bordo gaat binnenkort echt naar Frankrijk; niet om daar als God te leven maar om een onzeker en zeker niet ongevaarlijk bestaan in een onaangename cel door te maken. In Suriname zullen maar heel weinig mensen daar rouwig om zijn.

ANALYSE

| united news | Door: Redactie