• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VN-VEILIGHEIDSRAAD BUIGT ZICH VANDAAG OVER VERZOEK VAN GUYANA OM INTERVENTIES TEGEN VENEZUELA

| united news | Door: Redactie

Foto: De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN-Veiligheidsraad).

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN-Veiligheidsraad) zal naar verwachting vandaag een verzoek van Guyana om interventies in overweging nemen vanwege de flagrante minachting van Venezuela voor het Internationaal Gerechtshof om de controverse over het grensdispuut tussen de twee landen niet verder te verergeren.

“We zijn bijzonder blij dat ze deze zaak met dit gevoel van urgentie hebben opgepakt”, aldus vicepresident Bharrat Jagdeo donderdag tijdens een persconferentie. Jagdeo weigerde echter aan te geven wie Guyana tijdens de bijeenkomst zal vertegenwoordigen. “Er staan mensen klaar”, zei hij. Maar Jagdeo verklaarde wel dat de beoogde interventies

ervoor moeten zorgen dat Venezuela zich houdt aan de bevelen van het Internationaal Gerechtshof.

“Wij willen dat Venezuela de uitspraak van het Internationale Gerechtshof naleeft. Het is een eenvoudig verzoek aan de Veiligheidsraad. Naleving”, benadrukte hij.

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de kennisgeving over het vonnis van het Internationale Gerechtshof doorgestuurd naar de VN-Veiligheidsraad. Vorige week vrijdag oordeelde het Hof dat Venezuela alle handelingen die de status quo ten aanzien van het beheer over het Essequibo gebied zouden doen veranderen achterwege moet laten. Guyana verzekerde zich van een zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2024-2025. Het land werd gekozen als niet-permanent lid,

naast Algerije, de Republiek Korea, Sierra Leone en Slovenië.

Carrièrediplomaat Riyad Insanally zag de verkiezingen als een nuttige aanvulling op het repertoire van mogelijkheden die de regering kan aanboren in haar zoektocht om zichzelf te beschermen tegen de agressie van Venezuela.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie