• zaterdag 04 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Van der San: “NDP’ers moeten erop letten dat zetels niet worden gebruikt om een coalitie te vormen met deze ‘puntjes puntjes’!”

| waterkant | Door: Redactie

De Surinaamse kiezers die achter de Nationale Democratische Partij (NDP) staan, moeten volgens bestuurskundige Eugène van der San ervoor waken dat de partijleiding na verkiezingswinst gaat samenwerken met de Vooruitstrevende Hervormingspartij in Suriname (VHP).

“Als de kiezers van de NDP de NDP de nodige zetels geven, laten wij erop letten dat men die zetels niet gebruikt voor deze…puntjes puntjes…om een coalitie te vormen met deze ‘puntjes puntjes!’”, zei de oud-kabinetsdirecteur in het programma Bakana Tori.

Van der San heeft zich enorm gestoord aan de manier waarop de regering onder leiding van president Chan Santokhi is omgegaan met het overlijden van oud-president Desi Bouterse.

De overwegingen om geen staatsbegrafenis toe te kennen aan Bouterse beschouwt Van der San als lariekoek, omdat er een regeling is dat presidenten, vicepresidenten en gewezen presidenten en vicepresidenten in aanmerking komen voor staatsbegrafenissen.

“Het is belachelijk. Het heeft te maken met onze achterlijkheid in dit land… bakbawenkri, bananenrepubliek! Deze regering heeft geen kwaliteiten, geen morele verantwoordelijkheid en geen ethiek,” aldus Van der San.

Van der San ergerde zich vooral aan de uitspraken van BIBIS-minister Albert Ramdin op de recent gehouden persconferentie.

“Zijn vonnis en dat hij voortvluchtig was. Al die rotzooi heeft hij daar zitten noemen. Terwijl de man daar al dood is,

zit je daar met je rotgezicht de man een natrap te geven. Een andere idioot was dat ook zo op de televisie komen uitleggen.

Je kan geen situatie binnen het systeem veroorzaken waarin willekeur plaatsvindt. Anders is het niet rechtstatelijk. Daarom was die bepaling er dat de president geen mening hoeft te geven, want libisma fasi ao ber’ en gi a vorige president. Bij een staatsbegrafenis worden ook alle kosten gedekt door de regering.

Toen vicepresident Ajodhia kwam te overlijden, maakte hij aanspraak op een staatsbegrafenis en hij heeft dat ook gehad. Tot de laatste bara die een week daarna is gegeten, is ook bekostigd door de regering. Ik zeg het zo, omdat deze regering zeer onaangenaam is geweest tegen de gewezen president Bouterse,” aldus Van der San.

| waterkant | Door: Redactie