VES-secretaris Girdhari: ‘Daling wisselkoersen roept vragen op’
| de ware tijd | Door: Redactie
door Valerie Fris
PARAMARIBO — Een aankoopkoers van SRD 28,25 voor de Amerikaanse dollar en 29,50 voor de euro is de afgelopen maanden geen vreemd beeld op de koersnoteringsbordjes van cambio’s. Voor degene die hun huishuur of aflossing voor hun auto in valuta moeten betalen, betekent dit dat ze iets minder Surinaamse dollars uitgeven. Maar deze daling roept tóch vragen op, stelt Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), desgevraagd in gesprek met de Ware Tijd.
“Een duurzame stijging van de externe waarde van een munt ten opzichte van een andere is normaliter het gevolg van goede economische
“Een stijging van de prijzen van vreemde valuta is ongezond, maar aan een significante daling kleven ook grote risico’s”
Gevolgen
De econoom stelt dat economische ontwikkeling gebaat is bij een stabiele en
Bij de daling van de wisselkoers kunnen er grote gevolgen optreden voor de export. “De grootste verstoring van een sterk dalende koers is dat de concurrentiepositie van onze exportsector ernstig wordt aangetast met verlies van exportmarkten en vernietiging van bedrijven en verlies van banen als gevolg”, schetst hij een horrorbeeld.
Door de koersdaling worden de Surinaamse exportproducten duurder in het buitenland. Girdhari stelt dat het risico het grootst is voor de kleine en middelgrote exportbedrijven van Surinaamse ondernemers. De grote mijnbouwmultinationals hebben minder last van de daling.
De VES-secretaris benadrukt dat de markt behoefte heeft aan een stabiele en evenwichtige wisselkoers. “In zo’n situatie kan er een betere planning worden gemaakt en raken economische verhoudingen niet verstoord. Een stijging van de prijzen van vreemde valuta is ongezond, maar aan een significante daling kleven ook grote risico’s.”
Overheidsfinanciën
Los van de nadelen binnen de exportmarkt is een sterke koersdaling volgens hem ook nadelig voor de overheidsfinanciën. “De overheidsinkomsten, waaronder invoerrechten, gaan er in Surinaamse dollars flink op achteruit met negatieve consequenties voor het overheidsbudget. Een voordeel bij koersdaling is de aflossing van buitenlandse schulden, maar per saldo lijkt het effect negatief voor de staatsfinanciën”, laat de econoom weten.
Hij legt uit dat een daling van de wisselkoers een stimulans geeft aan importeurs en lokale producenten ontmoedigt. Dat kan leiden tot een toename van de importvraag en op termijn druk op de betalingsbalans, de deviezenreserve en de wisselkoers.
Politiek
Girdhari stelt ook dat een koersdaling politiek gezien op korte termijn misschien winst kan opleveren, zeker als de prijzen in de winkels dalen. “Als de wisselkoers echter niet evenwichtig is, zijn er schadelijke effecten op termijn te verwachten. De beleidsmakers dienen zich te richten op deze risico’s en niet op de mogelijke kortstondige politieke voordelen”, waarschuwt de econoom.
Dit geldt volgens hem ook in de periode van de aanloop naar de algemene verkiezingen in mei 2025. “Burgers en bedrijven hebben behoefte aan een stabiele koers op basis van de kracht van onze economie; een koers die niet stijgt en daalt. Hierdoor kan men budgetteren en plannen maken om te investeren.”
| de ware tijd | Door: Redactie