• vrijdag 24 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verkiezingsfraude

| dagblad suriname | Door: Redactie

In de meeste landen vinden er om de zoveel jaar verkiezingen plaats. Dat wil zeggen dat iedere burger boven de 18 jaar mag stemmen. In onze huidige wereld vinden we dat heel gewoon. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger mochten alleen de mannen stemmen, vrouwen en slaven hadden geen stemrecht. Nu mag iedereen stemmen en dat geeft een prettig en democratisch gevoel. Verkiezingen zijn een manier om als burger je stem te laten horen, maar het dient ook om het beleid van de afgelopen jaren te belonen of af te straffen, en – misschien nog belangrijker – te

bepalen welk beleid er voor jou moet komen de komende jaren.  

Stemmen is een uiting van onze toewijding aan onszelf, elkaar, ons land en de wereld. In onze huidige democratie spelen politieke partijen een belangrijke rol bij het stemmen. Het zijn de partijen die lijsten indienen voor de verkiezingen, met kandidaten die volksvertegenwoordiger willen worden. Het zijn ook diezelfde lijsten en namen die je tijdens de verkiezingen in het stemhokje zal zien als je gaat stemmen. De politici proberen met allerlei leuzen de burger naar de stembus te lokken: “ Een mens zonder stemrecht is een mens zonder bescherming. Jouw stem

telt, gebruik je stem om de wereld waarin je leeft te verbeteren!” Enzovoort. Verkiezingen zijn de beslissing van het volk. Als ze besluiten om hun rug naar het vuur te keren en hun billen te verbranden, dan zullen ze gewoon op de blaren moeten blijven zitten.”

Er is in het verleden veel strijd geleverd om de democratie te realiseren. Nu wordt er gedaan alsof democratie iets vanzelfsprekends is. De democratie van toen had waarde. Nu wordt dit fenomeen vaak gebruikt om negatief gedrag goed te praten. Men richt bijvoorbeeld vernielingen aan onder het mom van vechten voor democratie, terwijl het de bedoeling is om de eigen wil door te drukken.’ Democratie is iets positiefs dat samen bereikt moet worden en waarover samen de verantwoordelijkheid gedragen moet worden. Democratie begint dus bij de burgers. De burger trapt af door zijn of haar stem uit te brengen bij de verkiezingen. Wie niet stemt, beslist eigenlijk niet mee over de toekomst van het land. 

Jammer genoeg heeft het vertrouwen in eerlijke verkiezingen een flinke tik gekregen door fraude en samenzweringstheorieën. Verkiezingsfraude of stembusfraude is het opzettelijk vervalsen van het verkiezingsproces of de verkiezingsuitslag. Bekende methodes zijn omkoping, intimidatie of een foutieve uitslag geven. Veel dictatoriale regimes proberen op deze manier hun macht te legitimeren.                                          

Zij die zich hieraan schuldig maken, zeggen als ‘t ware luidop dat ze geen respect hebben voor het volk. Men maakt met deze houding duidelijk: ”De macht ligt bij mij en niet bij het volk.” De voornaamste reden hiervoor is dat men zich wil verrijken en dat kan alleen als ze zelf de macht in handen hebben. Omdat we leven in het digitale tijdperk, wordt het steeds gemakkelijker om te frauderen. Er zijn zelfs landen die, om politieke redenen, meehelpen aan de verkiezingsfraude in een ander land. Het verkiezingsproces ligt dan ook steeds meer onder een vergrootglas. Het volk kan niet meer geloven in eerlijke verkiezingen. Zodra er in een land verkiezingen zijn, steekt de angst voor fraude de kop op. Na de zogenaamde eerlijke uitslag zijn er protestacties, vergezeld van geweld en destructie.  Nu al zijn er geluiden in onze samenleving te horen dat men bang is dat de komende verkiezingen niet eerlijk zullen toegaan.

Vooral door de recente verkiezingsfraude in Venezuela, groeit het wantrouwen. 

Er zijn talrijke gevallen van bewezen fraude bij verkiezingen in de hele wereld, met uiteenlopende gevolgen voor kiezers en kandidaten. Een greep uit de vele voorbeelden: – het vervalsen van stembiljetten

– geweld en intimidatietactieken gebruiken om tegenstanders te verhinderen te gaan stemmen. 

– kiezers onder dreiging van sancties dwingen om op een bepaalde partij te stemmen.

– Hertellingsfraude, waarbij de resultaten van stembiljetten worden gewijzigd om de uitslag van verkiezingen te beïnvloeden.                                                                 – Dubbele registratiefraude, waarbij kiezers zich twee keer laten registreren in twee verschillende districten om twee keer te stemmen.                                                       – Stembusvervangingsfraude, waarbij stembiljetten worden vervangen door vervalste stembiljetten om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

– Fraude met stembiljetten, waarbij stembiljetten buiten de stemuren in de stembus worden gestopt om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

En zo zijn er vele trucs om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Hebzucht en de zucht naar macht zijn de kwade wortels die de democratie en de integriteit uithollen. De rust en het vertrouwen zijn weg omdat het volk weet dat zij keer op keer wordt gebruikt om daarna buitenspel te worden gezet.                                                 

Tenslotte, een politicus denkt alleen aan de volgende verkiezing en zoekt daarom naar manieren om stemmen te winnen. Als die manieren legaal en integer zijn is dat prima. Het wordt pas een probleem als die manieren corrupt zijn.                                     

Een goed staatsman denkt niet aan de volgende verkiezing maar aan de volgende generatie. 

Dus ligt het in de handen van het volk om te zorgen voor een goed staatsman. Dat kan door te zorgen voor goed onderwijs. Goed onderwijs is het machtige wapen waaruit deskundigheid en een integer staatsman of staatsvrouw kunnen voortvloeien.

“Democracy cannot succeed unless those who express their choice are prepared to choose wisely. The real safeguard of democracy, therefore, is education”(F.D Roosevelt)

Josta Vaseur

| dagblad suriname | Door: Redactie