VENEZOLAANSE REGERING EN OPPOSITIE TEKENEN ‘SOCIAAL AKKOORD’, VS KEURT LICENTIE CHEVRON GOED
| united news | Door: Redactie
Bron: Venezuelanalysis.com ⅼ Ricardo Vaz
Na de hernieuwde besprekingen in Mexico heeft Washington vrijstelling van sancties afgegeven voor Chevron om zijn activiteiten in Venezuela gedeeltelijk te hervatten.
De regering van Nicolás Maduro en de door de VS gesteunde rechtse oppositie hebben na de hervatting van het dialoogproces een gedeeltelijke overeenkomst ondertekend die gericht is op sociale kwesties.
Na een onderbreking van een jaar maakte de regeringsdelegatie bekend dat het akkoord in Caracas “uitputtend is besproken” met Noorwegen als bemiddelaar. Zaterdag reisden zij naar Mexico-Stad om een nieuwe overeenkomst te presenteren die betrekking heeft op het beheer van 3 miljard dollar aan Venezolaanse
Volgens een communiqué van de regeringsdelegatie zullen de Verenigde Naties (VN) worden belast met de verdeling van de middelen om tegemoet te komen aan de dringende en uiteenlopende sociale behoeften van het Venezolaans volk.
“Deze overeenkomst geeft uitdrukking aan de bevordering van het recht van ons volk om te genieten van zijn hulpbronnen, die illegaal en ten onrechte [door de Amerikaanse regering] zijn geblokkeerd.”
De verklaring voegde eraan toe dat de “geredde middelen” in de eerste
In het communiqué verwierpen de vertegenwoordigers van Caracas eveneens “de illegale detentie van de Venezolaanse diplomaat Alex Saab en eisen nogmaals zijn onmiddellijke vrijlating en zijn volledige opneming als lid [van de delegatie]”.
De dialoog werd opgeschort toen de regering onderleiding van Maduro zich in oktober vorig jaar uit het proces terugtrok nadat regeringsgezant Alex Saab met geweld van Kaapverdië naar de Verenigde Staten was gevlogen om beschuldigd te worden van het witwassen van geld. In een stop-start proces heeft de verdediging van Saab geëist dat Amerikaanse rechtbanken zijn diplomatieke immuniteit op grond van het Verdrag van Wenen erkennen. Bij de hernieuwde gespreksronde in Mexico was Saabs vrouw, activiste Camilla Fabri, ook aanwezig.
In een persconferentie zei Gerardo Blyde, hoofd van de oppositiedelegatie, dat de anti-regeringsacties zich nu zouden concentreren op de voorwaarden voor de komende presidentsverkiezingen. Jarenlang hebben rechtse subversieve elementen, ongefundeerde “verkiezingsfraude” beweerd.
Het hoofd van de regeringsdelegatie, Jorge Rodríguez, benadrukte op zijn beurt dat de gesprekken gericht zijn op vrede en welvaart en dat “Venezolaanse zaken worden geregeld via dialoog binnen het door de grondwet geboden kader”.
“Door deze overeenkomst zullen we geneesmiddelen in laten vliegen voor meer dan 60.000 kankerpatiënten in Venezuela”, verklaarde Rodríguez.
Chevron licentie
Na de onlangs ondertekende overeenkomst tussen de regering en de oppositie kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën de goedkeuring aan van een uitgebreide licentie om het Amerikaanse bedrijf Chevron in staat te stellen de Venezolaanse ruwe olie uit zijn vier joint ventures in het Caribisch land weer op te pompen en op de markt te brengen. Volgens Reuters zei een woordvoerder van Chevron dat het bedrijf de licentievoorwaarden aan het bestuderen was.
Volgens eerdere berichten zal de opbrengst worden gebruikt om de schuld van ongeveer 3 miljard dollar aan de oliegigant in Caracas te compenseren.
“Deze actie weerspiegelt het beleid van de VS om gerichte sanctieverlichting te bieden op basis van concrete stappen die het lijden van het Venezolaans volk verlichten en het herstel van de democratie ondersteunen”, aldus een verklaring van het ministerie van Financiën.
Chevron heeft sinds vorig jaar gelobbyd voor een vrijstelling van sancties. In mei kregen het Italiaanse Eni en het Spaanse Repsol van het Amerikaanse ministerie van Financiën, olie vergunningen. De twee Europese energiebedrijven, kunnen de lading ruwe olie aftrekken van onbetaalde schulden en achterstallige dividenden.
Een belangrijke voorwaarde, is dat de ontvangen olie “naar Europa wordt verscheept en niet elders mag worden doorverkocht.”dit vanwege de energieschaarste in Europa.
De regering van Nicolás Maduro heeft herhaaldelijk geëist dat Washington alle economische sancties opheft die door de vorige regering-Trump zijn opgelegd als onderdeel van haar “maximale druk”campagne.
Onlangs begon de Amerikaanse president Joe Biden zijn Venezuela beleid te heroverwegen in een poging de volatiele wereldwijde energiemarkten aan te pakken.
Sinds 2017 heeft Washington financiële sancties opgelegd aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA, gevolgd door een olie-embargo in 2019 en secundaire sancties en andere dreigementen in 2020. De maatregelen hebben de olieproductie van het land lamgelegd en een economische crisis verergerd.
REGIO|VENEZUELA
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie