• zaterdag 04 May 2024

U20 Concacaf Championship: Werner Blackson wil goede trend voortzetten tegen Guyana

| de ware tijd | Door: Redactie

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De nationale U20-voetbalselectie van Suriname moet dinsdag weer volop aan de bak in het Concacaf Championship. “We moeten ons nu klaarmaken voor de wedstrijd tegen Guyana”, zegt bondscoach Werner Blackson.

De U20 Natio begon zondag sterk aan het kwalificatietoernooi door gastland Antigua en Barbuda met 3-2 te verslaan. Een tweede overwinning op rij zal betekenen dat Suriname de teugels in handen blijft houden om als winnaar te eindigen in poule B. Alleen de groepswinnaar gaat een ronde verder.

“Wij weten dat 2-0 de meest gevaarlijke tussenstand is in het voetbal”

De Guyanezen gingen in hun eerste wedstrijd met 0-4

ten onder tegen het gastland, maar Blackson waarschuwt dat dat resultaat niet mag zorgen voor onderschatting. Hij wijst erop dat het buurland na het verlies 2-2 speelde tegen El Savador, dat op de eerste speeldag met 7-0 te sterk was voor Turks en Caicos.

Blessures

Zoals de andere landen heeft de groep van Blackson slechts één dag om te herstellen. Dat mag volgens de bondscoach geen probleem zijn, omdat de spelers erop zijn voorbereid dat ze vier wedstrijden in acht dagen moeten spelen. “Wij wisten dus dat het een zwaar toernooi zou worden.”

De internationals kwamen niet zonder kleerscheuren uit de wedstrijd tegen

Antigua en Barbuda. Onder anderen aanvoerder Robinio Pinas, die in de zestiende minuut de 1-0 maakte, viel met een lichte blessure uit. Blackson verwacht dat hij, net als de anderen, fit zal zijn voor dinsdag.

Tevreden

De bondscoach blikt tevreden terug op Surinames enerverende openingswedstrijd. Hij was erop voorbereid dat vanwege het thuisvoordeel voor de eilanders en de winst van de eerste partij het niet van een leien dakje zou gaan. De coach is er daarom trots op dat zijn jongens de rug recht hebben gehouden en vooral in de eerste helft de druk die door Antigua werd gelegd, goed konden pareren. “We zijn heel goed in de wedstrijd gekomen en hebben zelfs twee goals kunnen maken.”

In de tweede helft probeerde de thuisploeg het tempo en de druk op te voeren. Op zoek naar de aansluitingstreffer, vielen er gaten in hun verdediging. Suriname kreeg enkele goede mogelijkheden om de 3-0 te maken. Het baarde de technische staf zorgen dat die goal uitbleef. “Wij weten dat 2-0 de meest gevaarlijke tussenstand is in het voetbal”, verklaart de coach.

Rode kaart

De tegenstander kreeg zoals verwacht vleugels na het maken van de aansluitingstreffer, maar Suriname kwam alsnog op 3-1. Maar er kwam een smet op deze cruciale goal, want bij het vieren van de treffer, kreeg doelpuntenmaker Jereno van Gom zijn tweede gele kaart, wat automatisch rood betekende. “Voor ons nog onduidelijk, omdat hij zijn shirt niet heeft uitgetrokken. Hij trok zijn shirt omhoog en veegde zijn gezicht af”, vertelt Blackson.

Zijn ploeg moest de laatste minuten met tien man verder, wat extra druk met zich meebracht voor de verdediging. Blackson is niet te spreken over de strafschop die diep in blessuretijd aan de thuisploeg werd toegekend. Deze werd in eerste instantie gestopt door doelman Jahnilo Wiegel, maar de ingevallen Davian Gumbs kon de rebound alsnog erin schieten.