• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TOTALENERGIES GAAT DOOR MET FINAL INVESTMENT DECISION (FID)

| united news | Door: Redactie

Foto: Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, en Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies zet zijn plannen voort om eind 2024 een definitief investeringsbesluit (FID) te nemen voor een groot olieproject in Blok 58 voor de kust van Suriname.

Na de evaluatie van twee belangrijke olievondsten – Sapakara South en Krabdagu – in Blok 58, werden vorig jaar gecombineerde winbare reserves van bijna 700 miljoen vaten bevestigd voor de twee velden op waterdieptes tussen 100 en 1.000 meter. TotalEnergies is de exploitant van Blok 58 met een belang van 50%, naast APA Corporation, dat het resterende

belang van 50% heeft.

Het ontwikkelingsconcept van het project omvat een systeem van onderzeese putten die verbonden zijn met een drijvend productie-, opslag- en overslagvaartuig (FPSO), dat zich 150 km voor de kust van Suriname zal bevinden. De FPSO heeft een olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. Dit project wordt geschat op een investering van ongeveer $9 miljard.

Hoewel het definitieve investeringsbesluit tegen het einde van 2024 wordt verwacht, is de eerste productie gepland voor 2028. De productiefaciliteiten zullen worden ontworpen voor nul affakkelen, waarbij het bijbehorende gas volledig in de reservoirs wordt teruggeïnjecteerd.

De oliereus is van plan om tijdens de komende

ontwikkelings- en productiefasen nauw samen te werken met Staatsolie om de acties ten gunste van local content te versterken.

 

Tijdens een investeerderspresentatie benadrukte Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, dat Blok 58 een belangrijk project is voor het bedrijf en bevestigde dat er wordt gewerkt om het voor het einde van het jaar te sanctioneren. De huidige problemen met inflatie hebben geleid tot kostenstijgingen en het rekening houden met dergelijke kosten is een belangrijk onderdeel van het FID-proces.

Pouyanné legde uit dat kosten zeker van belang zijn, terwijl alternatieven worden verkend om de effecten van hogere prijzen op te vangen of er wordt overwogen te wachten op een gunstiger moment om contracten met leveranciers af te sluiten.

Staatsolie, ziet geen reden om af te wijken van het tijdschema van TotalEnergies voor de ontwikkeling van het eerste offshore project in Suriname. Het bedrijf legt uit dat er opties zijn om de ontwikkeling van het Blok 58-project te versnellen en factoren die kunnen leiden tot extra inspanningen om de projectkosten onder controle te houden.

Momenteel blijven beide bedrijven gefocust op de uitvoering van het project volgens het afgesproken tijdschema en het bereiken van de eerste olieproductie in 2028.

TotalEnergies is sinds 2019 aanwezig in Suriname in Blok 58, waar vijf significante ontdekkingen zijn gedaan. Het bedrijf is ook bezig met het verkennen van blokken 6 en 8 sinds 2023.

Meer exploratieactiviteiten voor de kust van Suriname kunnen op komst zijn, aangezien Staatsolie eind december 2023 productiedelingscontracten (PSC’s) heeft getekend met Shell, TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas voor drie offshore blokken. In geval van een commerciële olie- of gasvondst heeft Staatsolie het recht om in alle drie blokken deel te nemen met een maximum van 20% tijdens de ontwikkelingsfase.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie