• zondag 12 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zelfmoordgevallen ontzettend hoog in Suriname

| sun.sr | Door: Redactie

Het aantal zelfmoordgevallen is ontzettend hoog in Suriname. Veel meer jongeren hebben te kampen met sombere gedachtes. Blijkt dat na de covidperiode burgers depressiever aan het worden zijn, gevolgd door zelfmoordgedachtes. Het betreft veelal jonge personen in de leeftijdsklasse van 15 tot 25 jaar. Er is altijd sprake van een combinatie van factoren die iemand ertoe bewegen zich van het leven te willen beroven. Directeur van de Mind Matters Foundation Suriname, Eva Stroo, geeft in gesprek met SUN aan dat Suriname op nummer 5 in de wereld wat betreft het aantal doden door suïcidegevallen, staat. ‘Dat is ontzettend veel.’ Het is belangrijk

dat er bewustwording komt. ‘Wat kunnen we doen om anderen te helpen’. Op 10 september was het Wereld Suïcide Preventie Dag. In dit kader heeft de stichting tal van activiteiten ontplooid. Eveneens is bekendheid gegeven aan de stichting die anderhalf jaar bestaat. Op de website van deze organisatie mindmatterssuriname.com kunnen burgers terecht voor het verkrijgen van meer informatie, eventueel het leren omgaan met probleemgevallen.

Dat psychologische behandelingen niet worden meegenomen in het pakket van ziektekostenverzekering, vindt zij betreurenswaardig. Een psychische behandeling kost USD 25. ‘Het is heel jammer dat de overheid en de verzekeraars het niet als een prioriteit zien om

mental health te bekostigen’, zegt Stroo.

Als zelfmoord als iets vanzelfsprekend en als normaal wordt beschouwd, zijn anderen gauw geneigd tot deze stap over te gaan indien ze met problemen zitten. Het is van belang dat jongeren moeten weten dat negatieve factoren waaronder een break-up, minder goede prestaties op school besproken kan worden met een vertrouwenspersoon zonder zich van het leven te beroven. 

Het herkennen van de signalen bij burgers die met zelfdoding kampen, is persoonsgebonden. Iemand is bijvoorbeeld teruggetrokken, wil niet afspreken met vrienden, is juist geprikkeld, gaat over tot alcohol en drugsgebruik of opmerkelijke uitspraken die gedaan worden. Een behandeling volgt middels het voeren van een gesprek met de psycholoog. De psycholoog gaat niet slechts over tot praten maar worden er technieken toegepast voor het anders structureren van bepaalde denkfouten. Zo worden er meerdere perspectieven verkregen waardoor dezelfde situatie vanuit een positieve invalshoek wordt bekeken. 

Stroo geeft mee dat zelfdoding voorkomen kan worden door onder andere meer aandacht aan elkaar te besteden, de signalen herkennen en met gesprek gaan met elkaar. Problemen gekoppeld aan emoties inhouden, maakt het probleem alsmaar groter en is het lastig en moeilijker om los te laten. Op de website zijn er tips om emoties te uiten middels het schrijven. Ook zij beaamt bekend te zijn met de vrees die er bij vele burgers heerst dat probleemgevallen en situaties uitpraten met derden doorverteld kullen worden. Stroo verzekert dat ook ervoor is gekozen burgers de gelegenheid te bieden hun problemen elektronisch te uiten zonder in gesprek te gaan. Deze kan geschieden op de website van hun organisatie mindmatterssuriname.com. 

In de afgelopen periode heeft de stichting campagne gevoerd op social media waarbij de rode draad was, hoe belangrijk het is om over je gevoelens te praten. Ook zijn er activiteiten geweest in het kader van suïcidepreventie. ‘Zelfmoordgedachtes? Je bent niet alleen.’ Luidt een van de leuzes die deze stichting propageert. Ze hebben met spandoeken meegedaan aan de Avond Vierdaagse. ‘Belangrijk is te herkennen of iemand met zelfmoordgedachtes loopt,’ beklemtoont Stroo.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie