• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Herstel, stabilisatie en sociale versterking centraal in regeerbeleid

| cds | Door: Redactie

Herstel, stabilisatie en sociale versterking. Deze zaken staan vanaf het aantreden van de huidige regering centraal in haar beleid. Hierop is dan ook de nadruk gelegd tijdens de eerste regeringspersconferentie op donderdag 9 januari 2025 in de Congreshal. President Chandrikapersad Santokhi, een zestal ministers en onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken zijn ingegaan op onder andere het onderwijs-, veiligheids-, financieel en sociaal beleid, de gezondheidszorg, de voorbereidingen naar de verkiezingen en andere actuele zaken. Daarnaast is ook stilgestaan bij de verworvenheden, uitdagingen en ontwikkelingen in het afgelopen jaar en de perspectieven voor 2025.

President Santokhi gaf aan dat de investeringen

in internationale samenwerking hebben geleid tot internationaal vertrouwen. Dit draagt bij aan schuldherschikking, financiële ondersteuning en een verhevigde vorm van internationale samenwerking, zowel vanuit de regio, individuele staten alsook internationale instituten. Het staatshoofd zei verder dat de regering hervormingen heeft doorgevoerd en soms verregaande maatregelen heeft getroffen. Deze hebben een duurzaam effect gehad en geleid tot herstel, wederopbouw en stabilisatie. De regering beseft dat de maatregelen tevens impact hebben op kwetsbare groepen en dat er ook nieuwe kwetsbare groepen kunnen ontstaan, met name in de onderste lagen van de middenklasse.

Om deze kwetsbare groepen te beschermen, heeft de regering een speciaal

programma ontwikkeld dat op structurele wijze ondersteuning biedt aan minder daadkrachtigen. Alleen in 2024 is er meer dan SRD 5 miljard besteed aan de ondersteuning van minder draagkrachtigen. President Santokhi onderstreepte dat de maatregelen ervoor hebben gezorgd dat de inflatie structureel is gedaald. Verder is het begrotingstekort teruggebracht, de monetaire reserve gestegen, de staatsschuld afgenomen, de economische groei is positief en Surinames kredietwaardigheid verbeterd.

Het staatshoofd benadrukte verder dat het sociaal programma een belangrijke pijler vormt binnen het beleid van de regering om de samenleving te versterken. Er is volgens hem vanaf dag 1 van de hervormingsmaatregelen rekening gehouden met de kwetsbare groepen. Daarom zijn diverse sociale voorzieningen verbeterd: de Algemene Kinderbijslag (AKB) werd verhoogd van SRD 50 naar SRD 200, de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) van SRD 525 naar SRD 1750, de Financiële Bijstand Zwakke Huishoudens (FBZwHH) ging van SRD 33 naar SRD 1750 en de Financiële Bijstand voor mensen met een beperking van SRD 325 naar SRD 2500.

Daarnaast worden minder draagkrachtigen ondersteund middels koopkrachtversterking en worden dagelijks ongeveer 13.000 leerlingen voorzien van een broodmaaltijd. Verder wordt het Foodbasket voedselprogramma versterkt met het vouchersysteem. Ook werd het Affordable Housing Project (AHP) voor minder draagkrachtigen genoemd alsook het Landelijk Woningbouwprogramma (LWBP), waarbij gesubsidieerde woningen en percelen ter beschikking worden gesteld tegen een goedkope bankfinanciering van 7%. “Al deze projecten dragen bij aan de verdere versterking van onze samenleving”, aldus president Santokhi.

| cds | Door: Redactie